Jeśli planujecie na obiad czy kolację brokuła na parze, warto zostawić kilka różyczek na śniadanie i wykorzystać do przygotowania omleta z mąki z cieciorki − tylko dla fanów i fanek brokułowego smaku!
Przepis podstawowy na omleta z mąki z ciecierzycy znajdziecie tutaj.
Brokułowy omlet z ciecierzycy
szklanka mąki z ciecierzycy
szklanka wody
3-4 różyczki brokuła
2 łyżki płatków drożdżowych
ząbek czosnku
szczypta kurkumy
kilka zielonych oliwek (opcjonalnie)
Mąkę, wodę, brokuła, płatki, czosnek i kurkumę blenduję na gładką masę. Oliwki zielone kroję drobno i dorzucam do ciasta, mieszam dokładnie. Masę wylewam na patelnię rozgrzaną z odrobiną oleju lub bez, jeśli korzystacie z patelni do naleśników. Smażę przez kilka minut, do zarumienienia. Omleta zsuwam na duży talerz, przykrywam go patelnią i obracam omleta na drugą stronę. Smażę jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto się zetnie i zarumieni.
Podaję z prostym sosem pomidorowym (pomidor, czosnek, łyżka gęstego mleka kokosowego). Omleta z cieciorki bardzo fajnie kroi się w paski, idealne do łapki.
Smacznego!