Burak i gruszka − połączenie doskonałe! Jeszcze nie raz będę wrzucała tu przepisy z tym duetem, bo smakują idealnie − trochę wytrawnie, trochę słodko.
Dziś u nas kotleciki pieczone z kaszą orkiszową i mąką z soczewicy. Tak naprawdę do takich kotlecików możecie użyć jakiejkolwiek kaszy, która została wam z gotowania (jaglana, gryczana, bulgur, owsiana, pęczak) i dowolnej mąki, ale smak będzie wtedy trochę inny. Zawsze jednak burak i gruszka będą się przebijać.
Kotleciki buraczano-gruszkowe
300 gramów kaszy orkiszowej
2 buraki
gruszka
4 łyżki mąki z soczewicy
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
rozmaryn
Kaszę gotuję do miękkości, buraki i gruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Gotową kaszę mieszam z burakiem i gruszką, dodaję mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i pół łyżeczki suszonego rozmarynu (jeśli macie świeży, można rozetrzeć go w moździerzu lub posiekać). Wszystko łączę dokładnie, ręką lub łyżką. Formuję kotleciki i układam je na blasze. Zapiekam około 30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!