Idealnie na obiad i do zabrania ze sobą w teren. Pieczone paluchy z soczewicy i mąki jaglanej, u nas podane z prostym warzywnym sosem ze zmielonym słonecznikiem.
Paluchy z czerwonej soczewicy
500 gramów ugotowanej do miękkości czerwonej soczewicy
100 gramów mąki jaglanej (lub mąki orkiszowej lub pszennej)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka kurkumy
szczypta słodkiej wędzonej papryki
Soczewicę gotuję w wodzie do miękkości, a w zasadzie to aż się rozgotuje, czyli około 20-30 minut. Przestudzoną soczewicę mieszam z mąką, drobno pokrojonym czosnkiem, oliwą i przyprawami. Wszystko dokładnie rozgniatam widelcem lub łyżką, można też zblendować. Z powstałej masy formuję podłużne wałeczki i układam na blasze na papierze do pieczenia. Piekę w 180°C przez około 25-30 minut.
Paluchy wychodzą chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, choć na drugi dzień już są zwarte. Dobrze podać je z sosem, na przykład zwykłym pomidorowym (pomidor, odrobina oliwy, pół ząbku czosnku, bazylia − wszystkie składniki miksujemy) lub takim jak na zdjęciu: paprykę, pomidora i marchewkę kroję, piekę lub gotuję na parze, studzę i blenduję razem z łyżką oliwy, czosnkiem, garścią słonecznika i przyprawami: papryką słodką, papryką ostrą, kurkumą, oregano).
Smacznego!