U nas w domu kochamy hummus, w każdej postaci, dosłownie! Czasem przygotowuję takie placuszki i to jest prawdziwy hit. Idealne do zabrania ze sobą w drogę, na drugie śniadanie lub podwieczorek albo jako dodatek do miski sycącej zupy.
W przepisie jest jajko z chowu ekologicznego, ale można spróbować je pominąć i upiec placuszki w piekarniku (przez około 15 minut w 180°C).
Placuszki hummusowe
puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej ciecierzycy
ząbek czosnku
jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka tahini
woda do konsystencji (ok. 1/4 szklanki)
Wszystkie składniki łączę w misce za pomocą blendera, a na końcu dolewam tyle wody, aby masa miała konsystencję śmietany. Placuszki smażę na odrobinie oliwy z oliwek, aż się zarumienią.