Inspirowane przepisem z bloga Ala’Antkowe BLW, tylko zweganizowane − z jogurtem sojowym i „glutem” z siemienia lnianego, najlepszym sklejaczem wszechczasów!
Link do oryginału tutaj.
Placuszki kukurydziane
3/4 szklanki mąki kukurydzianej (ok. 150 gramów)
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
jogurt sojowy naturalny (kubeczek ma 200 gramów)
4 łyżki jagły ekspandowanej (można użyć amarantusa ekspandowanego)
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka sody
woda do konsystencji
Zmielone siemię lniane zalewam wodą i odstawiam na kilka minut. Mąkę mieszam z pozostałymi składnikami, dodaję siemię i powoli dodaję wodę, aż masa będzie miała odpowiednią konsystencję − gęstej śmietany. Placuszki smażę z obu stron, aż będą rumiane.
Smacznego!