Placuszki z soczewicy robi się w miarę szybko, są idealne do wzięcia ze sobą poza dom, nadają się na też na obiad − są sycące, mają sporo białka i żelaza. Dziś u nas pomidorowo-bazyliowe!
Placuszki pomidorowe
300 gramów ugotowanej czerwonej soczewicy
80-100 gramów mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
pomidor
łyżka płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
kilka listków świeżej bazylii
woda do konsystencji
Wszystkie składniki miksuję na gładką masę, powoli dolewając wodę, aż uzyskam odpowiednią konsystencję (gęstej śmietany). Pomidora nie obieram ze skórki, można ją po prostu zblendować. Placuszki nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię (można użyć odrobiny oleju do smażenia, ale niekoniecznie − zależy od patelni), smażę z obu stron do zarumienienia.
Placuszki można też upiec w 160-180°C, aż się zarumienią (ok. 15-20 minut).
Smacznego!