Mama na roślinach
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe
  • O blogu
  • Polityka prywatności
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe

Mama na roślinach

Ciąża

Co z tym żelazem? Roślinne źródła żelaza (i witaminy C)

7 lutego 2018

Kwestia poziomu żelaza spędza sen z powiek niejednej dziewczynie w ciąży i bardzo słusznie − jego duże niedobory mogą być groźne zarówno dla mamy, jak i dla dziecka. Jednak produktów bogatych w żelazo jest mnóstwo i mogę się założyć, że już większość z nich jest w waszym codziennym jadłospisie. 

Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska czy wegańska jest pełna produktów, w których jest żelazo. Oczywiście wegetarianie/wegetarianki czy weganie/weganki też mogą mieć niedobory żelaza, ale to samo dotyczy osób jedzących tradycyjnie. Ciężarne weganki są narażone na anemię tak samo, jak dziewczyny, które jedzą mięso. Bo, jak zawsze podkreślam, sekret tkwi w dobrym zaplanowaniu diety, jakich produktów by nie zawierała.

Będąc na diecie wegańskiej w ciąży, co jest absolutnie bezpieczne, jeśli odżywiamy się prawidłowo, musimy pamiętać, że spożywamy żelazo niehemowe, czyli trochę gorzej przyswajalne niż hemowe. Wchłanialność żelaza występującego w roślinach zależna jest między innymi od obecności witaminy C i od spożycia związków antyodżywczych, takich jak fityniany, szczawiany czy polifenole. Jednak i z tym możemy sobie poradzić.

Warto pamiętać, aby zawsze jeść produkty pełne żelaza z produktami pełnymi witaminy C − i to już powinno załatwić sprawę. Jeśli kanapka z pełnoziarnistego chleba z hummusem to z dodatkiem czerwonej papryki. Jeśli koktajl z pietruszką i szpinakiem na bazie orzechów nerkowca to z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Taki nawyk, który dobrze jak wam zostanie i po ciąży.

Jeśli chodzi o wspomniane składniki antyodżywcze to, nie wdając się w zbytnie szczegóły (linki do tekstów dietetyków na końcu wpisu), możemy im stawić czoła na przykład moczeniem ciecierzycy czy fasoli w ciepłej wodzie przed ugotowaniem, wybieraniem w piekarni chleba na zakwasie (albo samodzielnym pieczeniem chleba, własny zakwas to jest magia!) i pamiętaniem, żeby zawsze w posiłkach znalazło się coś kwaśnego. Picie kawy, herbaty i kakao też możecie zostawić poza posiłkami, kolejny dobry nawyk.

Już kiedyś pisałam o tym, że w ciąży moja położna podsunęła mi listę produktów bogatych w żelazo. Przyjęłam ją, myśląc, że znajdę tam spis wszelakich mięs i oleję temat, a okazało się, że, poza jajkami, są tam same roślinne źródła żelaza. Bardzo mnie to zaskoczyło i ucieszyło, bo to oznacza, że każda pacjentka dostaje taką listę (moja położna nie wiedziała nic o tym, jak się odżywiam). Poniżej spis produktów, które warto włączyć do swojej diety, aby nie martwić się niedoborami żelaza:

Soczewica (czerwona, zielona, brązowa, czarna, żółta)
Fasola (biała, czerwona, zielona, czarna, szparagowa, azuki/adzuki, pinto)
Soja
Tofu
Ciecierzyca
Sezam niełuskany
Tahini
Natka pietruszki
Korzeń pietruszki
Suszone pomidory
Komosa ryżowa
Płatki owsiane
Biała kapusta
Pestki dyni
Orzechy nerkowca
Amarantus
Chleb razowy, pełnoziarnisty
Tempeh
Morele suszone
Daktyle suszone
Pistacje
Brokuł
Brukselka
Kakao
Buraki
Kasza gryczana
Kasza jaglana
Nasiona słonecznika

Jak sami widzicie, trochę tego jest! I na pewno większość tych produktów jecie na co dzień, jeśli wasza dieta jest dobrze zbilansowana. Teraz tylko wystarczy pamiętać, jakie owoce i warzywa są bogate w witaminę C (poniżej) i tak komponować posiłki, żeby zawsze były obok siebie.

Witaminę C znajdziecie przede wszystkim w:

Papryka
Pomarańcze
Kiwi
Czarne porzeczki
Cytryna
Pomidor
Mango
Truskawki
Brokuł
Brukselka
Jarmuż

Jak to wygląda w praktyce?

Na śniadanie możecie wybrać kanapki z razowego pieczywa z pastą ze strączków i pomidorem lub papryką albo duży koktajl i garść orzechów.
Na drugie śniadanie czy podwieczorek dobrym pomysłem będzie na przykład koktajl z nerkowców, miska owoców, budyń jaglany, sałatka z burakiem (albo carpaccio z buraka!) lub świeże warzywa pokrojone w słupki z hummusem.
Co na obiad lub kolację? Tutaj możemy naprawdę poszaleć − rośliny strączkowe są pełne żelaza, a często stanowią bazę do wielu dań. Możecie przygotować warzywny gulasz z ciecierzycą, chili sin carne, kotleciki fasolowe lub soczewicowe, falafele. Do tego kasza jaglana lub gryczana i porcja świeżych warzyw, a na koniec sos z dodatkiem soku z cytryny albo nerkowców lub prosty sos pomidorowy.

Na zdrowie!

PS Zajrzyjcie też koniecznie na bloga Roślinny Dietetyk i erVegan po garść dietetycznej wiedzy!

Wpisy z serii „Wegańska ciąża” oparte są na moim własnym doświadczeniu, jak również konsultacjach z dietetyczką oraz lekarkami prowadzącymi moją ciążę. Pamiętaj, aby powiadomić swoich lekarzy o stosowanej diecie. Każda ciąża jest inna i powinna być konsultowana indywidualnie. 

Zdjęcie: unsplash.com

(Visited 13 037 times, 1 visits today)
Co z tym żelazem? Roślinne źródła żelaza (i witaminy C) was last modified: 26 maja, 2018 by Asja
roślinne źródła żelazawegańska ciążawegetariańska ciążawitamina cżelazoźródła żelaza
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Asja

previous post
Karmienie piersią – wiedza to skarb
next post
Gdy karmienie piersią boli

Przeczytaj również

Rodziłam z doulą

25 marca 2018

Weganka w ciąży, czyli jak nie dać...

29 listopada 2017

Karmienie piersią – wiedza to skarb

2 lutego 2018

5 rzeczy, które musisz wiedzieć o wegańskiej...

8 czerwca 2017

Wyprawka dla mamy, wyprawka dla noworodka –...

14 grudnia 2017

Diety wegetariańskie są bezpieczne dla dzieci, kobiet...

30 stycznia 2018

Zielony koktajl pełen żelaza

10 czerwca 2017

Wegańska ciąża – odżywianie w pierwszym trymestrze

17 czerwca 2017

Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

16 sierpnia 2019

30 roślinnych źródeł wapnia, o których warto...

10 lipca 2017

Leave a Comment Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

Jeśli szukasz sezonowych wegańskich przepisów dla całej rodziny - ten e-book pełen pysznych smacznych i sycących przepisów z letnich owoców i warzyw jest dla ciebie! Ostatni z serii SMART VEGAN Roślinne BLW do złapania tutaj.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

Kontynuacja pierwszego e-booka z serii Roślinne BLW - tym razem z przepisami sezonowymi na jesień i zimę.

ROŚLINNE BLW jesień/zima można kupić tutaj

E-BOOK ROŚLINNE BLW

E-BOOK ROŚLINNE BLW

Jeśli szukasz wegańskich przepisów dla całej rodziny, chcesz gotować to samo dla niemowlaka lub małego dziecka i dla siebie #jemytosamo - ale brakuje ci pomysłów lub wiedzy albo... czasu - ten e-book jest dla ciebie! Zebrałam w nim ponad 60 przepisów na dania bez jajek, mleka i mięsa, dobre od początku rozszerzania diety dziecka.

ROŚLINNE BLW można kupić tutaj

Moja książka

Moja książka

"Mama na roślinach" to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. To także niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy, nie tylko dla mam. "Mamę na roślinach" można kupić na przykład tutaj.

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła jedzenia warzyw Zuzi Anteckiej to poradnik w formie e-booka o tym, jak zmienić nasze podejście do jedzenia warzyw. To również ponad 30 przepisów od wspaniałych "warzywnych" specjalistek, w tym moich przepisów. Warzywnego e-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book to istne kompendium wiedzy o żelazie w diecie dziecka stworzone przez dietetyczkę Zuzię Antecką. To także niemal 50 przepisów, w tym 20 wegańskich, które z przyjemnością dla was spisałam. Fe-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

O mnie

O mnie

Asja Michnicka

Mam na imię Asja. Jestem mamą, pedagożką, trenerką, promotorką karmienia piersią, animatorką działań twórczych i aktywistką. Lubię rodzicielstwo bliskości, minimalizm, empatyczną komunikację, bycie tu i teraz. Bliskie jest mi podejście less waste. Gotuję wegańsko i tym dzieliłam się tu, na blogu "Mama na roślinach".

Obecnie blog jest w zawieszeniu, ale z całej jego dobroci i zasobów można korzystać!

Popularne wpisy

  • Czekoladowe muffiny (wegańskie!)

    14 lipca 2017
  • BLW: fasolowe gofry

    29 kwietnia 2019
  • 30 roślinnych źródeł wapnia, o których warto pamiętać

    10 lipca 2017
  • BLW: gofry marchewkowo-orkiszowe (wegańskie)

    27 kwietnia 2019
  • Najlepszy śniadaniowy koktajl: banany i awokado!

    20 lutego 2018
  • BLW: najprostsze gofry wegańskie

    29 grudnia 2020
  • BLW: resztkowe placuszki z serka wiejskiego

    13 listopada 2019
  • BLW: ciasteczka z ciecierzycy

    8 września 2019
  • 5 najlepszych dwuskładnikowych past do chleba

    23 marca 2018
  • BLW: karobowe gofry z ciecierzycy

    4 maja 2019

@2017 Mama na roślinach


Back To Top