Pogoda nas nie rozpieszcza. O tej porze roku moje śniadania były raczej złożone z samych owoców czy świeżo wyciskanych soków, ale od kilku dni wolę zjeść coś bardziej sycącego i dającego energię na dłużej. Tak, bardzo potrzebuję teraz porannych „wspomagaczy” energetycznych.
Sycące i pyszne smoothies mają same zalety: są pożywne, można je dowolnie modyfikować smakowo i dostarczają energii na kilka godzin. Jedyny „minus” − przygotowuje się je trochę dłużej niż smoothie z samych owoców czy warzyw. Musisz pamiętać, aby wieczorem zalać płatki owsiane wodą albo mlekiem roślinnym lub ugotować jaglankę.
Poniżej 3 przepisy na moje ulubione gęste koktajle, a pod nimi kilka porad, co możesz zamienić lub co dodać, aby były jeszcze bardziej pożywne!
Owsiano-bananowe smoothie
5 łyżek płatków owsianych
napój kokosowy (lub inne mleko roślinne)
2 banany
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka babki płesznik
1 łyżeczka babki jajowatej
Płatki owsiane wieczorem zalewam napojem kokosowym, aby rano były miękkie. Do blendera wrzucam je razem z bananami, cynamonem, babką jajowatą, babką płesznik i wlewam napój kokosowy tak, aby przykrył składniki. Miksuję na gładko.
Kokosowo-truskawkowe smoothie z płatkami quinoa
4 łyżki płatków quinoa
napój kokosowy (lub inne mleko roślinne)
3 łyżki wiórków kokosowych
garść truskawek
Płatki z komosy ryżowej (quinoa) i wiórki kokosowe zalewam na noc napojem kokosowym (w osobnych pojemnikach). Rano miksuję płatki i wiórki ze świeżymi truskawkami.
Jaglany koktajl z karobem
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 banan
2 łyżeczki karobu
pół szklanki napoju kokosowego (lub innego mleka roślinnego)
Ugotowaną kaszę jaglaną (na miękko!) blenduję na gładko z napojem kokosowym, bananem i dwiema łyżeczkami karobu. Gotowe!
Garść koktajlowych porad:
- napój kokosowy możesz zastąpić jakimkolwiek mlekiem roślinnym (sojowym, owsianym, jaglanym, ryżowym, migdałowym itd.)
- truskawki możesz zastąpić ulubionymi owocami: mango, kiwi, borówkami czy malinami − każda opcja będzie pyszna!
- truskawki mogą być mrożone
- jeśli koktajle wydają ci się za mało słodkie, spróbuj dodać kilka namoczonych wcześniej daktyli, płaską łyżeczkę ksylitolu lub odrobinę syropu z agawy
- aby smoothies były jeszcze bardziej sycące (da się!) dodaj łyżkę nasion chia, więcej płatków owsianych/quinoa (koktajl będzie bardziej gęsty), łyżeczkę mielonego siemienia lnianego lub dużą łychę masła orzechowego ♥ (szczególnie pasuje do jaglanego smoothie!)
- karob możesz zastąpić dobrej jakości kakao lub kremem z gorzkiej czekolady (np. enerBiO z Rossmanna)
- postaraj się użyć jak najbardziej dojrzałych bananów − im więcej brązowych plamek na skórce, tym lepiej!
- aby smoothie było jeszcze bardziej gładkie − dodaj pół miękkiego awokado
Dobrych poranków!
Asja