Ilu ludzi, tyle pomysłów na domową granolę. To dlatego, że wykonanie jest banalnie proste i możesz dodać do swojej granoli, co tylko lubisz! #rodzynkiteam? Proszę bardzo! #wydłubywanierodzynekteam? Nie musisz ich dodawać. To od ciebie zależy, co upieczesz i jakie owoce suszone dodasz.
Ja lubię granolę mocno aromatyczną, dlatego dodaję całą łyżkę cynamonu ♥ Staram się też, aby znalazło się w niej jak najwięcej składników, choć podstawą dla mnie są płatki owsiane, orzechy włoskie i rodzynki.
Cynamonowa granola
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki płatków quinoa
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki nerkowców
pół szklanki orzechów brazylijskich
pół szklanki pestek dyni
1/4 szklanki sezamu
5-6 łyżek płynnego słodu: syropu z agawy lub syropu klonowego
2-3 łyżki soku z cytryny
łyżka cynamonu
łyżeczka suszonego imbiru
szczypta soli
pół szklanki rodzynek
pół szklanki żurawiny suszonej
Piekarnik nastawiam na 150°C (termoobieg). Kiedy piekarnik się nagrzewa, mieszam wszystkie składniki, oprócz suszonych owoców, wraz z przyprawami w dużej misce. Syrop z agawy mieszam z 2-3 łyżkami ciepłej wody i sokiem z cytryny i taką miksturą zalewam płatki, orzechy i pestki. Łączę wszystko powoli drewnianą łyżką i wykładam na papier do pieczenia, równomiernie. Po 10 minutach pieczenia wyjmuję blachę i mieszam granolę, żeby przyrumieniła się równo. Po kolejnych 5-10 minutach powtarzam czynność. Ostatnie 5 minut piekę granolę w 130-140°C. Kiedy granola jest przypieczona i ma złocisty kolor, wyjmuję blachę i zostawiam do ostudzenia. Następnie mieszam ją z suszonymi owocami i przesypuję do słoiczków. Granolę możesz przechowywać kilka tygodni, choć u mnie zawsze znika w ciągu maksymalnie tygodnia.
Domową granolę możesz wsypać do mleka roślinnego, jogurtu roślinnego albo do bananowych lodów − wystarczy, że zmiksujesz zamrożone wcześniej banany i dodasz granolę − śniadanie gotowe ♥
Jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych, to granola będzie całkowicie bezglutenowa − płatki to jedyny składnik, który może być zanieczyszczony glutenem.
Dobrego poranka!
Asja
1 comment
nie ma to jak domowa granola! uwielbiam i sama dziś zajadałam się nią na śniadanie :) cynamonowe smaki zdecydowanie królują jesienią :)