Wegański klasyk i do tego zdrowy − można objadać się do woli (tak słyszałam)! Łapcie podstawowy przepis na jaglaną szarlotkę, superprostą do zrobienia, aromatyczną i pyszną.
Jaglana szarlotka
400 gramów kaszy jaglanej (suchej)
1 szklanka mleka roślinnego (u mnie napój kokosowy)
2 szklanki wody
pół laski wanilii
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki soku z cytryny
10 małych jabłek
4 łyżki wiórków kokosowych
cynamon
kardamon
Suchą kaszę jaglaną płukam pod gorącą wodą, a następnie zalewam szklanką mleka i 1,5 szklanki wody. Dodaję 2 łyżki ksylitolu, wanilię, łyżkę cynamonu i gotuję do miękkości, aż kasza wciągnie całą wodę. W międzyczasie kroję jabłka i szatkuję je w malakserze (możesz również utrzeć je na tarce). Do poszatkowanych jabłek dodaję łyżkę ksylitolu, łyżkę cynamonu, pół łyżeczki kardamonu i mieszam dokładnie. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę jaglaną blenduję z połową szklanki wody i sokiem z cytryny. W okrągłej tortownicy rozkładam papier do pieczenia. Na nim kładę pierwszą warstwę jaglanki − połowę porcji. Ugniatam ją palcami, możesz je lekko zwilżyć, jaglanka nie powinna się wtedy przyklejać. Następnie kładę warstwę jabłek z przyprawami, a na jabłka − drugą połowę jaglanki, którą uprzednio mieszam z wiórkami kokosowymi i odrobiną wody (może zdążyć się „zeschnąć” w międzyczasie). Lekko dociskam masę. Szarlotkę piekę przez niecałą godzinę w temperaturze 180°C.
Gotową szarlotkę podaję z cukrem kokosowym − wystarczy zmielić ksylitol lub cukier trzcinowy z wiórkami kokosowymi i odrobiną kardamonu.
Smacznego, zdrowego ♥
A.
3 komentarze
Ale świetny i prosty przepisik :) Chyba jutro zrobię. jakiej wielkości formy użyłaś? Myślę, że bita śmietana z mleka kokosowego będzie super pasować :)
Forma miała ok. 24-26 cm. Ale to tu nie ma znaczenia aż tak bardzo, jak będzie mniejsza forma, to ciasto będzie grubsze, jak większa to cieńsze. Piecze się tyle samo, bo wszystko już tam jest „gotowe” – kasza ugotowana wcześniej, więc nie wyjdzie „zakalec” ;)
Bita śmietana jak najbardziej, to ciasto jest za zdrowe! :D (dlatego u mnie posypka z cukru i wiórków czy lody sojowe do tego!)
super szarlotka! aż mi się teraz taka zamarzyła, tylko najpierw muszę uzupełnić zapasy jabłek :)