Hummus o smaku limonki jadłam nie raz. Nigdy jednak nie wyszedł tak pyszny, jak teraz − a to zasługa skórki otartej z połowy limonki ♥ Jeśli masz ochotę odświeżyć znany hummusowy smak, polecam tę wersję − idealną w towarzystwie chrupiącego żytniego chleba i czarnuszki.
Hummus limonkowy
250 gramów cieciorki
pół awokado
4 łyżki tahini
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z całej limonki
skórka otarta z połowy (lub całej) limonki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
zimna woda
Wszystkie składniki, oprócz wody, blenduję na gładką masę. Stopniowo dodaję zimną wodę i miksuję, aż uzyskam odpowiadającą mi konsystencję. Wolę dodać więcej wody − pamiętaj, że hummus w lodówce jeszcze lekko zgęstnieje.
Na zdrowie ♥
Asja
(Visited 1 017 times, 1 visits today)
3 komentarze
Tak – to jest to! Ostatnio standardowy hummus już mi się mocno przejadł. Taki z cytryna lum limona musi być super, zwłaszcza, że z Wilkiem lubimy kwaśne smaki :)
Pewnie u nas będą ze 2 limonki :)
świetny pomysł na hummus, z zastrzykiem orzeźwienia! muszę koniecznie dodać limonkę oraz awokado jak będę kręcić hummus następnym razem, jest idealnie kremowy <3
Wszystko z awo idealnie kremowe <3