Od dziś mamy urlop, więc zapakowaliśmy Ziję, Szarpa i Kottona i pojechaliśmy do mojej mamy na kilka dni. A u mamy, wiadomo, je się trochę inaczej, niż same owocowo-warzywne smoothies, proste sałatki czy po prostu kilogram truskawek w ramach obiadu. Na urlopie mam też czas i ochotę gotować, dłużej przygotowywać posiłki i dopieszczać już znane przepisy. Wiesz, że mamy już sezon na kurki?
Makaron pełnoziarnisty z sosem kurkowo-kokosowym
200 gramów kurek
1 czerwona cebula
kawałek pora
1/3 puszki mleka kokosowego
łyżka oleju kokosowego
3 łyżki świeżego koperku
świeżo zmielony pieprz
+ makaron pełnoziarnisty
Kurki, cebulę i pora myję i kroję na kawałki. Podsmażam na oleju kokosowym cebulę, następnie dorzucam kurki i na końcu pora. Duszę je pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dolewam mleka kokosowego i duszę kolejne 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia dorzucam do sosu świeżego koperku. Doprawiam pieprzem i podaję z pełnoziarnistym makaronem.
Kurki ♥ (Spokojnie, sezon trwa co najmniej do września!)
Asja
6 komentarzy
A zastanawiałam się, czym można zastąpić śmietanę. Będę musiała przetestować <3
Mleko kokosowe jest wg mnie najlepsze :) Ale można też kupić śmietankę ryżową, owsianą czy sojową albo jogurt sojowy (np. w Rossmannie), opcji jest wiele :)
Sojowe u mnie chwilowo odpadają. Jestem na diecie eliminacyjnej i w przyspieszonym tempie uczę się zamienników prostych rzeczy. Scary shit. #Wtem mam problem, żeby kupić kawę na mieście, bo wszędzie tylko mleko zwykłe, ew. sojowe właśnie :((
Okocie, w Starbucks jest mleko kokosowe (niestety +2 PLN), a w Śródmieściu jeszcze Organic Coffee na Pięknej – mają ryżowe, owsiane, migdałowe, kokosowe.
Ze śmietanek wegańskich polecam owsiane, bardzo lubię albo właśnie ryżowe. Też mocno unikam soi ;)
Jesteś dla mnie bezcenną skarbnicą wiedzy <3
<3 zawsze możesz mnie spytać o wszystko! :)