Wiosną i latem prawie codziennie jem bananowe lody. W konsystencji przypominają lody tradycyjne − są kremowe i delikatne, ale ich bazą nie jest mleko krowie, tylko banany ♥
Poniżej moje ulubione, proste wersje nana ice cream lub nice-cream, czyli po prostu lodów z zamrożonych zmiksowanych bananów i kilka przydatnych porad co do samego miksowania.
Aby ukręcić bananowe lody będziesz potrzebował/potrzebowała dojrzałych lub średnio dojrzałych bananów, a najlepiej takich, które na żółtej skórce mają kilka brązowych plamek. Takie banany obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, wkładam do plastikowego pojemniczka (możesz też zawinąć w folię spożywczą) i mrożę w zamrażalniku.
Zamrożone banany wyjmuję z pudełka/folii i od razu blenduję je na gładką masę − gotowe! ♥ Jak widzisz, samo zrobienie takich lodów jest banalnie proste, dlatego możesz poszaleć z dodatkami. Kiedy mam czas, lubię kombinować ze smakami i składnikami, ale mam też trzy ulubione „bazy”, które jem bardzo często:
Bananowe lody z malinami
Do dwóch zamrożonych bananów dodaję garść świeżych malin lub kilka łyżek naturalnego soku malinowego.
Przepis na domową granolę tu.
Bananowe lody z młodym jęczmieniem
Do miksujących się dwóch zamrożonych bananów dodaję łyżeczkę młodego jęczmienia − smak jęczmienia jest prawie niewyczuwalny, a kolor − jasnozielony.
Bananowe lody z karobem
Uwielbiam smak karobu. Do takich lodów dodaję łyżkę karobu i miksuję na gładko. Lody karobowe możesz posypać cynamonem lub wiórkami kokosowymi.
Garść lodowych porad:
- jeśli masz blender o mniejszej mocy, przed zamrożeniem pokrój banany na mniejsze kawałki, szybciej się zmiksują i lody będą supergładkie
- im dłużej będziesz miksował/miksowała masę, tym lody będą bardziej puszyste
- do bananów możesz dodać odrobinę mleka roślinnego, lody będą wtedy jeszcze bardziej gładkie i łatwiej się zmiksują
- aby banany nie ściemniały w zamrażalniku, możesz przed zamrożeniem skropić je odrobiną soku z cytryny
- bananowe lody same w sobie są dość słodkie − to zasługa dojrzałych bananów, ale jeśli wolisz jeszcze słodsze smaki, dodaj do miksowania łyżeczkę syropu z agawy lub syropu klonowego
- jedna porcja lodów u mnie składa się z dwóch-trzech mrożonych bananów i taką ilością lodów (+ owoce lub orzechy) najadam się w zupełności
- nie musisz bać się wysokiej kaloryczności bananowych lodów − to tylko 1-2 banany plus dodatki, którymi mogą być świeże truskawki lub garść nerkowców. Lody z jednego banana i kilku truskawek to ok. 130 kcal (wg CRON-O-Meter)
2 komentarze
Czekam aż mi dojrzeją banany i robię natychmiast :)
Nie muszą być superdojrzałe, byle już miały kilka brązowych plamek ;)