Dokładnie teraz jest takie lato, jakie kocham najbardziej: 20-25°C, zimniejszy wiatr, ciepłe dni, chłodniejsze wieczory, spokojnie można napić się gorącej kawy w ciągu dnia i zjeść ciepły posiłek, a rano wsunąć miseczkę borówek z malinami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uruchomić piekarnik, pojawiają się pierwsze „jesienne” warzywa i owoce, sezon na cukinię, którą uwielbiam, w pełni. Dziś pomysł na obiad − roślinny, pożywny, sezonowy i aromatyczny.
Pieczarki portobello faszerowane warzywami
ok. 8 pieczarek portobello
3 pomidory
1 cukinia
pół białej cebuli
szczypiorek
czarnuszka
kolendra
liść laurowy
mieszanka przypraw (majeranek, rozmaryn, kurkuma, cząber, mięta, tymianek, oregano, szałwia, ostra papryka, gałka muszkatołowa, pieprz)
nierafinowany olej kokosowy
Pieczarki obieram (lub nie, zależy od skórki), nóżki oddzielam od kapeluszy. Cukinię, pomidory, cebulę i nóżki pieczarek kroję w drobną kosteczkę, podsmażam na oleju kokosowym, dodaję mieszankę przypraw, liścia laurowego, świeżo zmieloną kolendrę i duszę na małym ogniu kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną i nabiorą aromatu. Następnie nabieram farsz na pieczarki i wkładam je do piekarnika na ok. 10-15 minut (ok. 160-180ºC). Gotowe faszerowane pieczarki posypuję pokrojonym szczypiorkiem i ziarenkami czarnuszki.
Frytki z batatów
2 bataty
2 łyżki płatków drożdżowych
łyżeczka kurkumy
łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
świeżo zmielony pieprz
łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
Bataty obieram i kroję w łódki lub słupki. Oprószam mieszanką przypraw z olejem kokosowym i wkładam do piekarnika na 15 minut na 180ºC.
Na zdrowie! ♥
Asja
2 komentarze
Pieczarki wyszły mega!
Bardzo się cieszę! <3