Cały rok czekam na tę porę, kiedy mogę na obiad zjeść po prostu kilogram młodych ziemniaczków, bobu, truskawek, fasolki szparagowej czy czereśni. Jem głównie świeże warzywa i owoce, duże zielone koktajle i lekkie warzywne zupy − dlatego latem pewnie mniej będzie u mnie „skomplikowanych” przepisów, a więcej pomysłów na minimalistyczne, szybkie, świeże i lekkie dania i dodatki. Dokładnie jak ten na prostą, zieloną pastę z dojrzałym awokado i groszkiem.
Pasta groszkowa z awokado
1 dojrzałe awokado
200 gramów świeżego lub mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
pieprz
szczypiorek
Groszek podgotowuję w wodzie, aż będzie lekko miękki, a następnie miksuję z awokado, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i doprawiam pieprzem. Z wierzchu posypuję świeżo skrojonym szczypiorkiem.
Prosto i świeżo. Nie umiem w lato inaczej ♥
Na zdrowie!
Asja
2 komentarze
Prosto, świeżo, minimalistycznie jest najsmaczniej :)
Apetyczna pasta i piękna bazylia w doniczkach!
Dziękuję!
Bazylia trochę podupadła po wczorajszej nawałnicy warszawskiej, ale próbuję ją ratować ;)