Jeśli obserwujesz stronę Wild Strawberry Blossom na Facebooku lub na IG, to wiesz, że bób to moja miłość ♥ (zaraz obok ziemniaczków, z tym, że ziemniaczki mam przez cały rok). Sezon na bób już powoli, powoli zbliża się ku końcowi. Poniżej przepis na moją ulubioną sałatkę z bobem − jest świeża, lekka − pomimo, że zawiera bardzo kaloryczne składniki − sycąca i pyszna. Na zdrowie!
Sałatka z bobu i awokado
ugotowany i obrany bób
dojrzałe awokado
wędzone tofu
kilka orzechów nerkowca
roszponka
kiełki (np. lucerny, brokułu, rzodkiewki)
listki świeżej mięty
Bób gotuję tak, aby był lekko chrupiący, obieram go ze skórki (o tej porze roku już nie jest tak dobra). Awokado kroję w cząstki (lub zostawiam przekrojone po prostu na pół), tofu w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszam w misce lub podaję obok siebie i polewam cytrynowym sosem z nerkowców (przepis poniżej). Celowo nie podałam proporcji składników − dodaj ich tyle, na ile masz ochotę.
Cytrynowy sos z nerkowców
50 gramów orzechów nerkowca
sok z 1 cytryny
pół łyżeczki syropu klonowego
mleko roślinne
odrobina soli
świeżo zmielony pieprz
Nerkowce zalewam wrzątkiem i odstawiam na godzinę lub więcej. Po tym czasie odlewam wodę i blenduję orzechy z sokiem cytrynowym, syropem klonowym i odrobiną mleka roślinnego (użyłam napoju kokosowego), aż uzyskam odpowiadającą mi konsystencję. Doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego ♥
Asja
1 comment
Pyszności! Ten sosik z nerkowców musi smakować obłędnie :)