Mleko to jedno z tych produktów, którego często brakuje osobom decydującym się na dietę wegańską. Dodajemy je do ciast, naleśników, owsianki, koktajli, kawy, płatków śniadaniowych… i naprawdę ciężko większości z nas się bez niego obejść.
Na półkach sklepowych, głównie w dużych miastach, wybór napojów roślinnych jest dość duży, ale za to skład i cena pozostawiają wiele do życzenia. W mniejszych miejscowościach często masz szczęście, jeśli dostępny jest jeden rodzaj mleka sojowego. Zrobienie mleka roślinnego samodzielnie może brzmi skomplikowanie, ale to naprawdę banalnie proste, a w dodatku tanie, smaczne i przyjemne!
Ja na co dzień używam kupnego napoju, który jest fortyfikowany wapniem, ale takie domowe mleko roślinne dodaję na przykład do placuszków czy koktajlu, w którym są dobre źródła żelaza. Albo do kawy!
Technika robienia domowego mleka roślinnego jest zawsze taka sama: jedną szklankę nasion, orzechów, wiórków czy płatków moczę przez noc, aby zmiękły, a rano, po odcedzeniu (ale nie we wszystkich przypadkach), blenduję je z wodą. Ile wody należy użyć? Tyle, żeby konsystencja napoju ci odpowiadała. Najczęściej używam 3-3,5 szklanki przefiltrowanej wody (wyjątek: domowe mleko ryżowe, o którym poniżej). Zmiksowany napój wystarczy przecisnąć przez gazę (a pozostałą pulpę wykorzystać na przykład jako pyszny farsz do naleśników), wlać do butelki i schować do lodówki.
Z czego przygotowuję mleko roślinne? Tutaj wybór jest dość spory, a na pewno większy niż ten z supermarketu. Próbowałam już napoju z:
orzechów nerkowca
migdałów
kaszy jaglanej
kaszy gryczanej
płatków owsianych
płatków orkiszowych
płatków żytnich
wiórków kokosowych
słonecznika
białego ryżu
Ale to nie koniec pomysłów na domowy, biały napój! W planach mam przygotowanie mleka roślinnego również z:
płatków jaglanych
płatków jęczmiennych
nasion soi
ziaren orkiszu
orzechów laskowych
orzechów brazylijskich
orzechów włoskich
sezamu
maku
pestek dyni
siemienia lnianego
czy brązowego ryżu − jak widzisz, wybór jest ogromny. Na pewno znajdzie się jeszcze kilkanaście składników, z których da się przygotować mleko.
Fajnym pomysłem jest również miksowanie składników. Możesz wykonać mleko migdałowo-owsiane czy kokosowo-ryżowe − próbuj różnych smaków, aż znajdziesz swój idealny napój. Nie bój się też dodatków. Kilka zmiksowanych świeżych daktyli, laska wanilii, cynamon, imbir, kakao, garść truskawek − nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować zdrowe mleko smakowe.
Takie roślinne mleko możesz również wzbogacić w wapń − dokładnie tak samo, jak wzbogacone są gotowe mleka roślinne. Jak to zrobić? Odsyłam cię do tego tekstu po instrukcję. To naprawdę proste!
Poniżej kilka moich sprawdzonych przepisów na roślinne napoje:
Napój kokosowy
2 szklanki wiórków kokosowych
2-3 świeże lub suszone daktyle
5-6 szklanek wody
Wiórki kokosowe oraz daktyle moczę przez noc w wodzie. Następnego dnia miksuję je (czasem razem z wodą, czasem ją odlewam i wlewam świeżą) z wodą, a następnie przepuszczam przez złożoną gazę.
Napój z nerkowców
1 szklanka orzechów nerkowca
3 szklanki wody
dowolne słodziwo (1-2 świeże lub suszone daktyle, łyżeczka ksylitolu, łyżka syropu klonowego)
Nerkowce zalewam na noc wodą, rano odlewam wodę i blenduję orzechy ze świeżą wodą i łyżką syropu klonowego. Przepuszczam napój przez gazę, a z pozostałej papki robię twarożek (dodaj do pulpy sok z cytryny, ząbek czosnku i płatki drożdżowe).
Napój jaglano-migdałowy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka migdałów
2-3 świeże lub suszone daktyle
2,5 szklanki wody
szczypta soli
Migdały i daktyle moczę przez noc w wodzie, a następnie, po odlaniu wody, miksuję je razem z kaszą jaglaną (ugotowaną na miękko) i wodą oraz odrobiną soli. Przelewam przez gazę i gotowe.
Napój ryżowy
Mleko ryżowe przygotowuję na dwa sposoby. Sposób szybki to zmiksowanie szklanki ugotowanego, białego ryżu z trzema szklankami wody, przepuszczenie napoju przez gazę i ewentualne dosłodzenie ksylitolem czy syropem klonowym. Drugi sposób wymaga więcej czasu, ale warto, bo mleko, moim zdaniem, jest o wiele lepsze.
4-5 łyżek białego ryżu
2 litry wody (ok. 8 szklanek)
dowolne słodziwo (1-2 świeże lub suszone daktyle, łyżeczka ksylitolu, łyżka syropu klonowego)
szczypta soli
Ryż płuczę i wsypuję do wody. Zagotowuję, dodaję soli. Gotuję ryż na małym ogniu przez około 1,5 godziny, do dwóch godzin. Dodaję ksylitolu lub syropu klonowego, blenduję na gładko i przelewam do butelki.
Napój owsiany
1 szklanka płatków owsianych
4 szklanki wody
Płatki zalewam na noc, a rano blenduję je ze świeżą wodą. Przepuszczam przez gazę i przelewam do butelki.
Na zdrowie!
PS A jeśli uważasz, że nazwa „mleko” jest zarezerwowana tylko dla mleka krowiego czy koziego, odsyłam do mojego artykułu dla IgiMag o nazewnictwie wegańskich produktów. Używam nazwy „mleko” w odniesieniu do roślinnych napojów, bo dokładnie do tych samych potraw i z tym samym przeznaczeniem używałam kiedyś mleka krowiego, więc jest mi tak, i innym, po prostu łatwiej.
2 komentarze
Świetnie podsumowane, a artykuł w IgiMag o nazewnictwie wegańskich produktów trafiony w sedno, będziemy linkować :-*
Super, dziękuję! <3