Mama na roślinach
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe
  • O blogu
  • Polityka prywatności
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe

Mama na roślinach

KolacjaObiadRoślinne przepisy

Roślinny obiad w 20 minut: słodka sałatka z soczewicą i pomidorami oraz marchew pieczona z sezamem

21 maja 2016

Bardzo często moje obiady składają się z kilku potraw, a przy ich przygotowaniu bazuję głównie na tym, co akurat mam pod ręką i co mogę kupić tanio w warzywniaku. Staram się, aby do przygotowania obiadów używać sezonowych warzyw i dodawać czegoś sycącego: strączków lub kasz. Lubię też łączyć smaki, dlatego nie mam problemu ze zjedzeniem w jednym daniu kiszonych buraków i słodkich rodzynek. Na koniec ważna sprawa − szybkość przygotowania posiłku − 20 minut to dla mnie czas idealny. Poniżej dwa proste przepisy na obiadowe dodatki lub samodzielne dania, w zależności od tego, z czym je połączysz na talerzu.

Marchew pieczona z sezamem

2 średnie marchewki

1 łyżeczka oliwy z oliwek

pół łyżeczki kurkumy

ząbek czosnku

2 łyżki sezamu

pieprz

Piekarnik nastawiam na 160°C. Marchewki myję, obieram (chyba, że marchewki są młode i nie ma potrzeby ich obierania, wtedy tylko szoruję je dokładnie) i kroję w plasterki. W misce łączę pokrojone marchewki z oliwą, kurkumą, pieprzem, sezamem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszam wszystkie składniki i rozkładam marchewki równo na blasze. Piekę je ok. 15 minut, aż lekko zmiękną.

Słodka sałatka z soczewicą i pomidorami

3/4 szklanki ugotowanej soczewicy lub puszka odsączonej soczewicy

2 dojrzałe pomidory

garść rodzynek

garść pestek dyni

Namoczoną wcześniej soczewicę gotuję przez 15-20 minut, aż będzie miękka. Jeśli używam soczewicy z puszki, przepłukuję ją ciepłą wodą. Pomidory kroję w kostkę, dorzucam do ugotowanej soczewicy, dodaję rodzynki i pestki dyni, a następnie mieszam wszystko drewnianą łyżką. Sałatka dzięki dodatkowi rodzynek i dojrzałych pomidorów jest słodka w smaku, ale nadal doskonale pasuje do wytrawnych dań, np. warzywnych burgerów czy pulpecików.

Do obu potraw dodałam połówkę awokado, którą skropiłam cytryną i posypałam czarnuszką, a także kilka kiszonych kawałków buraków. Drugą połówkę awokado możesz użyć do kremowego smoothie − wystarczy zmiksować ją z bananem i sokiem z cytryny. Jeśli nie masz na razie ochoty na awokado, zamknij je w szklanym pojemniku i skrop cytryną − awokado zachowa kolor i będzie się nadawało do zjedzenia później.

Smacznego!

Asja

(Visited 2 360 times, 1 visits today)
Roślinny obiad w 20 minut: słodka sałatka z soczewicą i pomidorami oraz marchew pieczona z sezamem was last modified: Czerwiec 9th, 2017 by Asja
awokadomarchewpieczona marchewpomidorysałatkasoczewica
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Asja

previous post
Imbirowe burgery z czerwonej soczewicy i batatów
next post
Miętowo-pomarańczowe lody z bananów

Przeczytaj również

Prażone kasztany

13 listopada 2016

30 roślinnych źródeł wapnia, o których warto...

10 lipca 2017

Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

7 kwietnia 2019

Pieczone miętowe falafle z bobu (+ przepis...

3 lipca 2016

Cieciorkowy deser na zimno

31 lipca 2016

Wegański i bardzo prosty krem z dyni...

2 kwietnia 2016

Hummus dyniowy (z pieczoną dynią)

23 września 2016

Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS...

29 września 2021

Makaron kukurydziany z sosem bazyliowo-cytrynowym

27 czerwca 2016

Pieczone frytki z ziemniaków z wegańskim dipem...

10 kwietnia 2016

2 komentarze

Magdalena 23 listopada 2016 at 19:19

Sałatka z soczewicy idzie do zrobienia. :) Szkoda, że okres dobrych malinowych pomidorów się skończył.

Zaloguj się, aby móc odpowiedzieć
Asja 23 listopada 2016 at 19:23

Niestety :( Jedyne pomidory w miarę jadalne teraz, to te malutkie, koktajlowe, ale to nie to samo, wiadomo :)

Zaloguj się, aby móc odpowiedzieć

Leave a Comment Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

Jeśli szukasz sezonowych wegańskich przepisów dla całej rodziny - ten e-book pełen pysznych smacznych i sycących przepisów z letnich owoców i warzyw jest dla ciebie! Ostatni z serii SMART VEGAN Roślinne BLW do złapania tutaj.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

Kontynuacja pierwszego e-booka z serii Roślinne BLW - tym razem z przepisami sezonowymi na jesień i zimę.

ROŚLINNE BLW jesień/zima można kupić tutaj

E-BOOK ROŚLINNE BLW

E-BOOK ROŚLINNE BLW

Jeśli szukasz wegańskich przepisów dla całej rodziny, chcesz gotować to samo dla niemowlaka lub małego dziecka i dla siebie #jemytosamo - ale brakuje ci pomysłów lub wiedzy albo... czasu - ten e-book jest dla ciebie! Zebrałam w nim ponad 60 przepisów na dania bez jajek, mleka i mięsa, dobre od początku rozszerzania diety dziecka.

ROŚLINNE BLW można kupić tutaj

Moja książka

Moja książka

"Mama na roślinach" to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. To także niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy, nie tylko dla mam. "Mamę na roślinach" można kupić na przykład tutaj.

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła jedzenia warzyw Zuzi Anteckiej to poradnik w formie e-booka o tym, jak zmienić nasze podejście do jedzenia warzyw. To również ponad 30 przepisów od wspaniałych "warzywnych" specjalistek, w tym moich przepisów. Warzywnego e-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book to istne kompendium wiedzy o żelazie w diecie dziecka stworzone przez dietetyczkę Zuzię Antecką. To także niemal 50 przepisów, w tym 20 wegańskich, które z przyjemnością dla was spisałam. Fe-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

O mnie

O mnie

Asja Michnicka

Mam na imię Asja. Jestem mamą, pedagożką, trenerką, promotorką karmienia piersią, animatorką działań twórczych i aktywistką. Lubię rodzicielstwo bliskości, minimalizm, empatyczną komunikację, bycie tu i teraz. Bliskie jest mi podejście less waste. Gotuję wegańsko i tym dzieliłam się tu, na blogu "Mama na roślinach".

Obecnie blog jest w zawieszeniu, ale z całej jego dobroci i zasobów można korzystać!

Popularne wpisy

  • BLW: wegańskie placuszki z kaszy manny raz jeszcze – z bananem i masłem orzechowym

    12 kwietnia 2019
  • Czekoladowe muffiny (wegańskie!)

    14 lipca 2017
  • Szybki i prosty śniadaniowy mus z kaszy jaglanej

    11 listopada 2016
  • Prażone kasztany

    13 listopada 2016
  • Pieluchy wielorazowe – jak zacząć?

    14 kwietnia 2019
  • 30 roślinnych źródeł wapnia, o których warto pamiętać

    10 lipca 2017
  • BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i ziemniaki w mące z cieciorki

    22 kwietnia 2019
  • BLW: hummus na kilka sposobów + jak ugotować ciecierzycę + jak zrobić domowe tahini

    17 kwietnia 2018
  • Smażony brązowy ryż z warzywami

    15 kwietnia 2016
  • BLW: ciasteczka z ciecierzycy

    8 września 2019

@2017 Mama na roślinach


Back To Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij