Mama na roślinach
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe
  • O blogu
  • Polityka prywatności
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe

Mama na roślinach

Roślinne przepisy

Tani weganizm. Czy weganizm jest drogi?

11 września 2017

Każda dieta, tradycyjna, wegetariańska czy wegańska, może być droga lub całkiem tania. Weganizm weganizmowi nierówny. Możesz wydawać fortunę na roślinne zamienniki mięsa i nabiału, kupować w drogich supermarketach albo stawiać na ekologiczne warzywa czy owoce, ale możesz też robić zakupy na lokalnym bazarku, wybierać strączki i orzechy na wagę, a mleko roślinne robić samodzielnie. 

Podstawą dobrze zbilansowanej diety roślinnej są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż, orzechy i nasiona. Wszystkie te produkty należą raczej do tych tańszych. Trzeba tylko nauczyć się jak je wybierać i gdzie kupować.

Warzywa i owoce

Te najlepsze są sezonowe. Truskawki w lutym nie będą tanie (ani dobre). Owoce i warzywa sprowadzane do nas z dalekich krajów raczej też nie. Warto wiedzieć, jakie warzywa są tanie i smaczne na wiosnę, latem i jesienią, a zimą wybierać częściej mrożonki, które zachowują większość wartości odżywczych. Możecie oczywiście sami mrozić ulubione warzywa i owoce − tutaj ograniczeniem jest głównie wielkość zamrażalnika.

Warzywa takie jak ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszka, cebula są tanie i stanowią podstawę wielu smacznych i sycących dań, np. warzywnych gulaszy. W sezonie letnim i jesiennym królują cukinie, bakłażany, dynie, pomidory i papryki. Taki gulasz z dodatkiem roślin strączkowych i ryżu czy kaszy to prosta i pożywna, a na pewno dość tania potrawa, którą można przygotować w większej ilości, a potem zamrozić.

Rośliny strączkowe

Soczewica, ciecierzyca, fasola, groch to naprawdę tanie produkty. Kupowane na bazarku na wagę są nawet jeszcze tańsze niż zapakowane w supermarketach. W ogóle warto zaprzyjaźnić się z lokalnymi sprzedawcami i sprzedawczyniami warzyw i owoców, a już na pewno znaleźć w pobliżu zamieszkania miejsce, w którym dostępne są strączki, kasze, suszone owoce i orzechy na wagę. Przebitka, najbardziej tych ostatnich, jest niesamowita i można oszczędzić naprawdę sporo pieniędzy.

Wracając do strączków, są one dobrym źródłem białka, ale także bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor czy potas, więc warto je jeść co najmniej w 2-3 posiłkach dziennie. To sporo, ale ja np. kupuję soczewicę czy cieciorkę w dużych ilościach, co dodatkowo wychodzi taniej − czasem zamawiam nawet kilka kilogramów.

Jeśli nie masz czasu gotować strączków (choć nie jest to wybitnie czasochłonne, wystarczy dzień wcześniej zalać nasiona wodą, a następnego dnia gotować je na wolnym ogniu ok. godzinę − trochę „samo się robi”), dobrym rozwiązaniem są warzywa strączkowe w puszkach czy słoikach − tutaj głównie wybieram ciecierzycę, czerwoną lub białą fasolę czy zielony groszek. Takie puszki również nie są drogie, bardzo często supermarkety mają swoje marki, które potrafią być nawet połowę tańsze niż produkty znanych firm. A przecież w środku znajdziemy dokładnie to samo.

Nie mogę nie wspomnieć też o tofu, które jest świetnym źródłem białka w diecie oraz zawiera sporo wapnia. Kiedyś kostka tego sojowego twarożku kosztowała małą fortunkę, ale teraz możesz kupić tofu już za ok. 4 złote (np. w Lidlu). Z jednej kostki możesz zrobić pastę do chleba, która starczy ci na 2-3 dni smarowania albo dwie porcje tofucznicy na śniadanie (wystarczy pokruszone tofu przysmażyć na patelni z dodatkiem cebuli i ulubionych przypraw − sól kala namak też się przyda, ale opakowanie starczy ci na wiele miesięcy, o ile nie dłużej).

Produkty zbożowe

Chleb, makarony, ryż, kasze, płatki, mąki − większość tych produktów nie jest droga. Kasza jaglana, gryczana, jęczmienna czy pęczak są dość tanie, a kupowane na wagę tym bardziej. Opakowanie (500 g) płatków owsianych kosztuje ok. 2 złote. Oczywiście możesz wybierać produkty droższe i tańsze − mąka kokosowa czy z ciecierzycy będzie o wiele droższa od mąki pszennej, a płatki owsiane bezglutenowe nawet 10 razy droższe. Skupiając się jednak na pełnoziarnistych produktach, które pełne są dobra (kwasu foliowego, niacyny, żelaza, magnezu, cynku, fosforu), i które możesz kupić lokalnie, nie wydasz dużo pieniędzy.

Orzechy i pestki

Chyba najdroższa część wegańskich zakupów. Warto kupować je na wagę i porównać ceny sklepów internetowych. Nie musisz też codziennie jeść orzechów makadamia czy piniowych. Orzechy laskowe czy włoskie są również bardzo zdrowe i łatwiej u nas dostępne. Wrzuć też do koszyka słonecznika i pestki dyni!

Poza tym:

Roślinne mleka

Tutaj najtaniej wychodzi oczywiście opcja „zrób to sam”.  Mleka roślinne robi się dość łatwo i przyjemnie, a oszczędność pieniędzy potrafi być ogromna (najlepszy przykład to mleko owsiane). Jeśli jednak nie masz ochoty ani mocy na dojenie orzechów czy kasz, nie jesteś skazany/skazana na mleko sojowe za minimum dyszkę za karton. Poszukaj napojów roślinnych w Rossmannie, Biedronce czy Lidlu − są nawet o połowę tańsze niż napoje popularnych firm. Moim ostatnim odkryciem jest mleko sojowe firmy Pilos z Lidla, które jest fortyfikowane wapniem i witaminą B12 − litr kosztuje 5 złotych.

Produkty sojowe

Półki sklepowe pełne są produktów sojowych, takich jak parówki, wędliny, jogurty czy słodkie deserki. Nie są to tanie rzeczy, jeśli porównamy je do mięsnych i nabiałowych odpowiedników (pomijając takie wyjątki jak jogurt sojowy K-take it veggie, dostępny tylko w sieci Kaufland). Czy można się bez nich obejść? Pewnie! Soja nie jest podstawą diety wegańskiej, a takie produkty często są wysokoprzetworzone i lepiej nie spożywać ich codziennie, jeśli zależy ci na zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie.

Słodkości

Wegańskie słodycze znajdziesz nie tylko na ekopółkach w supermarketach czy w sklepach z żywnością bio. To, że czekolada czy ciastka są wegańskie oznacza tyle, że w ich składzie nie ma nabiału, miodu czy jajek. Mąka, cukier i kakao są jak najbardziej wegańskie i zdziwisz się, ile słodyczy dostępnych w sklepach ma wegańską listę składników. Żelki, cukierki, herbatniki, czekoladki − warto zajrzeć na stronę Wegańskie Pyszności. Do moich ulubionych słodyczy, które na pewno doskonale znacie, należą np. Mieszanka Krakowska, pastylki miętowe Goplany czy nadziewane pierniczki. Takie słodycze oczywiście są tańsze niż eko, bio, sugar free batoniki czy specjalne wegańskie czekolady.

Witamina B12

Weganie i weganki suplementują witaminę B12, o czym pisałam już wielokrotnie i zawsze o tym przypominam. W zależności od producenta i dawek samej witaminy ceny wahają się znacznie, ale dla przykładu mi wychodzi ok. 11 złotych na miesiąc za ten suplement.

Na koniec kilka tipów, które stosuję:

Promocje i robienie zapasów. Takie produkty, jak makarony, ryż, kasze, strączki staram się kupować promocyjnie i hurtowo. „Poluję” też na zniżki mojego ulubionego mleka roślinnego i zamawiam wtedy całą paletę.

Kupowanie warzyw na straganach późnym popołudniem. Ceny są wtedy niższe niż rano, a bardzo często sprzedawcy dorzucają gratisowe warzywa czy owoce.

Wykorzystywanie każdej części warzywa (lub owocu). Marchewka do zupy, obierki do torebki i do zamrażalnika (przydadzą się do „resztkowego” bulionu). Rzodkiewki na kanapki, a zielone liście na pesto. Awokado (kupowane na bazarku po 2 złote!) do guacamole, a pestka do naturalnego peelingu.

Lokalne grupy na Facebooku. Kopalnia wiedzy o promocjach, okazjach, gratisach − warto śledzić na bieżąco, na przykład tę.

Jeśli zastanawiasz się nad przejściem na weganizm lub ograniczeniem spożywania mięsa i nabiału, a do tej pory odżywiałeś/odżywiałaś się różnorodnie i twoja dieta była dobrze zbilansowana, prawdopodobnie nie odczujesz zmian w budżecie lub lekko zaoszczędzisz. Ja nie odczułam praktycznie żadnej różnicy, kiedy zdecydowałam się zrezygnować z jedzenia jajek i nabiału − zaczęłam zwracać większą uwagę na ilość orzechów w mojej diecie, a, jak już wspomniałam, to chyba najdroższa część diety roślinnej. Ciekawa jestem waszych doświadczeń!

Asja

(Visited 5 457 times, 1 visits today)
Tani weganizm. Czy weganizm jest drogi? was last modified: 11 września, 2017 by Asja
prosty weganizmtani weganizmweganizm
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Asja

previous post
„Rybna” pasta na dwa sposoby. Bez ryby
next post
Wegańskie kruche ciasto idealne + przepis na szarlotkę na kruchym

Przeczytaj również

Jagielnik malinowy

17 stycznia 2021

Malinowy koktajl z cieciorką

29 maja 2019

Szarlotkowy pudding chia z karmelem (wegański)

22 grudnia 2019

30 roślinnych źródeł wapnia, o których warto...

10 lipca 2017

Cieciorkowy deser na zimno

31 lipca 2016

BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

15 października 2020

Nana ice cream, czyli wegańskie lody z...

10 maja 2016

Makowiec

1 stycznia 2017

Hummus dyniowy (z pieczoną dynią)

23 września 2016

Pieczone miętowe falafle z bobu (+ przepis...

3 lipca 2016

Leave a Comment Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

Jeśli szukasz sezonowych wegańskich przepisów dla całej rodziny - ten e-book pełen pysznych smacznych i sycących przepisów z letnich owoców i warzyw jest dla ciebie! Ostatni z serii SMART VEGAN Roślinne BLW do złapania tutaj.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

Kontynuacja pierwszego e-booka z serii Roślinne BLW - tym razem z przepisami sezonowymi na jesień i zimę.

ROŚLINNE BLW jesień/zima można kupić tutaj

E-BOOK ROŚLINNE BLW

E-BOOK ROŚLINNE BLW

Jeśli szukasz wegańskich przepisów dla całej rodziny, chcesz gotować to samo dla niemowlaka lub małego dziecka i dla siebie #jemytosamo - ale brakuje ci pomysłów lub wiedzy albo... czasu - ten e-book jest dla ciebie! Zebrałam w nim ponad 60 przepisów na dania bez jajek, mleka i mięsa, dobre od początku rozszerzania diety dziecka.

ROŚLINNE BLW można kupić tutaj

Moja książka

Moja książka

"Mama na roślinach" to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. To także niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy, nie tylko dla mam. "Mamę na roślinach" można kupić na przykład tutaj.

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła jedzenia warzyw Zuzi Anteckiej to poradnik w formie e-booka o tym, jak zmienić nasze podejście do jedzenia warzyw. To również ponad 30 przepisów od wspaniałych "warzywnych" specjalistek, w tym moich przepisów. Warzywnego e-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book to istne kompendium wiedzy o żelazie w diecie dziecka stworzone przez dietetyczkę Zuzię Antecką. To także niemal 50 przepisów, w tym 20 wegańskich, które z przyjemnością dla was spisałam. Fe-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

O mnie

O mnie

Asja Michnicka

Mam na imię Asja. Jestem mamą, pedagożką, trenerką, promotorką karmienia piersią, animatorką działań twórczych i aktywistką. Lubię rodzicielstwo bliskości, minimalizm, empatyczną komunikację, bycie tu i teraz. Bliskie jest mi podejście less waste. Gotuję wegańsko i tym dzieliłam się tu, na blogu "Mama na roślinach".

Obecnie blog jest w zawieszeniu, ale z całej jego dobroci i zasobów można korzystać!

Popularne wpisy

  • Czekoladowe muffiny (wegańskie!)

    14 lipca 2017
  • BLW: fasolowe gofry

    29 kwietnia 2019
  • 30 roślinnych źródeł wapnia, o których warto pamiętać

    10 lipca 2017
  • BLW: gofry marchewkowo-orkiszowe (wegańskie)

    27 kwietnia 2019
  • Najlepszy śniadaniowy koktajl: banany i awokado!

    20 lutego 2018
  • BLW: najprostsze gofry wegańskie

    29 grudnia 2020
  • BLW: resztkowe placuszki z serka wiejskiego

    13 listopada 2019
  • BLW: ciasteczka z ciecierzycy

    8 września 2019
  • 5 najlepszych dwuskładnikowych past do chleba

    23 marca 2018
  • BLW: karobowe gofry z ciecierzycy

    4 maja 2019

@2017 Mama na roślinach


Back To Top