Dojrzałe, miękkie awokado. Świeża, pachnąca, aromatyczna mięta. Lekko słodkie, orzeźwiające ogórki. Trio idealne na wiosenno-letni chłodnik ♥
Chłodnik ogórkowo-miętowy z awokado
2 średnie ogórki
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
garść świeżej mięty
płatki chili
koperek
szczypiorek
rzodkiewka
pieprz
Awokado kroję na pół, obficie kropię cytryną (sokiem z ok. połówki cytryny), obsypuję pieprzem i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę (a czasem na całą noc). Gotowe, „cytrynowe” awokado kroję na kawałki i wrzucam do miski. Ogórki obieram i kroję w plasterki, dorzucam do miski razem z listkami świeżej mięty, 2-3 gałązkami koperku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z połówki cytryny i kilkoma płatkami chili. Doprawiam pieprzem. Wszystko blenduję na gładką masę. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, dodaję wody lub mleka roślinnego (gęste, kokosowe mleko będzie fajnie pasowało), aż uzyskam odpowiadającą mi konsystencję, ale na ogół nie dodaję płynu, bo ogórki składają się w 97% właśnie z wody ♥
Przed podaniem chłodnika możesz wstawić go na godzinę do lodówki.
Chłodnik lubię jeść ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Bardzo dobrze smakuje też z pokrojonym w kosteczkę wędzonym tofu, płatkami migdałów, nerkowcami, pestkami dyni lub słonecznikiem.
Na zdrowie!
Asja