Przepisów na roślinny majonez jest mnóstwo − możesz użyć tofu, kaszy jaglanej, ryżu czy mleka sojowego z octem jabłkowym. Dziś pokażę ci wersję wegańskiego majonezu z napoju kokosowego i słonecznika, bez cukru.
Roślinny majonez ze słonecznika i napoju kokosowego
pół szklanki nasion słonecznika (namoczonych w wodzie przez noc)
3/4 szklanki napoju kokosowego
1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
3 łyżeczki musztardy
sok z cytryny
sól
pieprz
Nasiona słonecznika zalewam na noc (lub na kilka godzin) wodą, żeby trochę zmiękły. Odlewam wodę i wrzucam mokre nasiona do naczynia blendera. Dolewam odrobinę napoju (2-3 łyżki) oraz olej i blenduję. Następnie dodaję resztę napoju kokosowego, musztardę, sok z cytryny i ponownie blenduję, aż uzyskam konsystencję przypominającą majonez. Doprawiam solą i pieprzem. Przelewam masę do słoiczka. Roślinny majonez możesz przechowywać w lodówce parę dni.
Wegański majonez możesz doprawić też czosnkiem, chrzanem (jeśli odżywiasz się roślinnie uważaj na skład gotowego chrzanu − często jest w nim dodatkowo mleko), odrobiną ostrej papryki lub czarną solą kala namak, jeśli zależy ci na bardziej jajecznym smaku.
Do czego najlepiej użyć takiej roślinnej wersji majonezu? Oczywiście do wszystkiego, do czego użyłbyś/użyłabyś tradycyjnego − do sałatki warzywnej, jako dodatek do kanapki czy jako dip do pokrojonych w słupki świeżych warzyw.