Odkąd mamy gofrownicę o wiele częściej na śniadanie albo w drogę przygotowuję, zamiast placuszków, właśnie gofry. Zawsze staram się dodać do nich coś wartościowego: soczewicę, fasolę, a dziś… tofu! Może być naturalne, może być też wędzone albo marynowane. U nas – naturalne, które najmniej lubię, bo trzeba z nim jeszcze coś zrobić, a jak dodaję do placuszków, koktajlu czy gofrów, to problem z głowy!
Wytrawne gofry z tofu:
szklanka mąki orkiszowej
pół kostki tofu
5-6 suszonych pomidorów
5 łyżek oliwy z oliwek
3/4 szklanki mleka roślinnego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ząbek czosnku
pół czerwonej cebuli
łyżeczka przyprawy garam masala
łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
inne dodatki: słonecznik, pestki dyni, przyprawa curry, oliwki, zeszklona cebulka, por, kukurydza, mieszanka przypraw orientalnych, ogórki kiszone, awokado, papryka
Wszystkie składniki miksujemy na gładko. Jeśli używasz innych dodatków, możesz zostawić je w całości i dodać dopiero po zmiksowaniu ciasta, na przykład kukurydzę czy kawałki papryki. Gotowe ciasto wlewamy w porcjach na rozgrzaną gofrownicę, posmarowaną oliwą.
Smacznego!