Mama na roślinach
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe
  • O blogu
  • Polityka prywatności
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe

Mama na roślinach

BLW i rozszerzanie diety

BLW: batatowe love. Sos do makaronu i pasta do chleba (z czerwoną soczewicą)

13 kwietnia 2018

Bataty to takie wdzięczne warzywa − gotuje lub piecze się je naprawdę szybko, są sycące i mają pyszny, słodki smak. Na początek naszej przygody z bardziej złożonymi przepisami BLW mam dla was propozycję na sos do makaronu i pastę do chleba z jednego batata. Dla maluszków i trochę starszych dzieci. No i dla rodziców.

Sos do makaronu 

batat

czerwona soczewica (ok. pół szklanki)

przyprawy: oregano, słodka papryka

łyżka oliwy z oliwek

łyżka soku z cytryny

makaron pełnoziarnisty lub kukurydziany lub ze strączków

łyżeczka sezamu (zmielonego) lub tahini

Batata dokładnie szoruję i obieram. Kroję na kawałki i albo gotuję w wodzie, albo paruję na parze, albo piekę w piekarniku (w 180°C, aż będzie miękki). W zależności od tego, który sposób wybierzesz, batat będzie miał trochę inny smak. Do pieczenia można posypać batata przyprawami: oregano, bazylią czy słodką papryką. Czerwoną soczewicę gotuję do miękkości.

Wersja dla sześciomiesięczniaka: makaron pełnoziarnisty z sosem z batata.

W międzyczasie gotuję makaron. Miękkiego batata blenduję z soczewicą, sokiem z cytryny i oliwą. Sos mieszam z gorącym makaronem. Posypuję zmielonym sezamem.

Celowo nie podaję proporcji batatów i soczewicy − na ogół zużywam jednego dużego batata i ok. pół szklanki soczewicy, ale może być i więcej. U nas to obiad dla całej rodziny.

Na początku podaję sos z samego batata, bez dodatku strączków, które wprowadzimy dopiero za kilka dni. Sos doskonale pasuje też jako pasta na kanapkę z pieczywem razowym (pokropiony sokiem z cytryny będzie dobrym źródłem żelaza). Można na kolację zjeść sos z makaronem, a na śniadanie zostawić łyżkę sosu na kanapkę. Jeśli wprowadziliście już sezam do diety − można polać kanapkę lub makaron tahini lub dodać do samego sosu łyżkę.

Chleb razowy z pastą z batata.

Makaron z pastą z batata i soczewicy – wersja dla rodziców, z sezamem, dla niemowlaka sezam można zmielić.

Jeśli chcecie w jednym posiłku mieć opcje z wszystkich grup produktów, można makaron pełnoziarnisty lub ze strączków zamienić na makaron z cukinii lub marchewki: cukinię lub marchewkę przepuszczamy przez tarkę spiralną lub, jeśli nie mamy, za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw kroimy w długie, cienkie plasterki. Wrzucamy na wrzącą wodę i trzymamy przez chwilę, aż makaron zmięknie. Odcedzamy i dodajemy sos z batatów i soczewicy. Skrapiamy wszystko cytryną i polewamy tahini lub zmielonym sezamem.

Smacznego!

PS Mimo, że mój syn ma dopiero od 2 tygodni rozszerzaną dietę i jeszcze nie je skomplikowanych dań, od razu w przepisach podaję takie smaki i połączenia, jakie za jakiś czas jemu będziemy proponować i jakie sami jemy. Po kolei wprowadzamy pieczywo, strączki, sezam, nie spieszymy się, na każdą nową rzecz przeznaczamy 2-3 dni. Kierujemy się własnymi odczuciami, intuicją, obserwujemy naszego syna − jak reaguje, co mu smakuje, co fajnie rozgniata się w łapce.

(Visited 8 507 times, 6 visits today)
BLW: batatowe love. Sos do makaronu i pasta do chleba (z czerwoną soczewicą) was last modified: Kwiecień 29th, 2018 by Asja
6 miesięcybatatblwczerwona soczewicamakaronpasta do chlebaroślinne przepisytahiniwegańskie blw
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
Asja

previous post
Za co lubię BLW? Początki, co do łapki, garść przydatnych linków
next post
BLW: kotleciki jaglano-marchewkowe

Przeczytaj również

Szarlotkowy pudding chia z karmelem (wegański)

22 grudnia 2019

BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART...

29 września 2021

Malinowy koktajl z cieciorką

29 maja 2019

BLW: naleśniki z mąki z soczewicy i...

1 czerwca 2018

BLW: brokułowy omlet z ciecierzycy

6 maja 2018

BLW: muffiny z mozzarellą i suszonymi pomidorami...

17 sierpnia 2019

BLW: wegańskie placuszki z kaszy manny raz...

12 kwietnia 2019

Za co lubię BLW? Początki, co do...

11 kwietnia 2018

BLW: wegańskie placuszki z kaszy manny z...

11 kwietnia 2019

BLW: buraczane muffiny z suszonymi pomidorami i...

11 czerwca 2018

Leave a Comment Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

Jeśli szukasz sezonowych wegańskich przepisów dla całej rodziny - ten e-book pełen pysznych smacznych i sycących przepisów z letnich owoców i warzyw jest dla ciebie! Ostatni z serii SMART VEGAN Roślinne BLW do złapania tutaj.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

Kontynuacja pierwszego e-booka z serii Roślinne BLW - tym razem z przepisami sezonowymi na jesień i zimę.

ROŚLINNE BLW jesień/zima można kupić tutaj

E-BOOK ROŚLINNE BLW

E-BOOK ROŚLINNE BLW

Jeśli szukasz wegańskich przepisów dla całej rodziny, chcesz gotować to samo dla niemowlaka lub małego dziecka i dla siebie #jemytosamo - ale brakuje ci pomysłów lub wiedzy albo... czasu - ten e-book jest dla ciebie! Zebrałam w nim ponad 60 przepisów na dania bez jajek, mleka i mięsa, dobre od początku rozszerzania diety dziecka.

ROŚLINNE BLW można kupić tutaj

Moja książka

Moja książka

"Mama na roślinach" to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. To także niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy, nie tylko dla mam. "Mamę na roślinach" można kupić na przykład tutaj.

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła jedzenia warzyw Zuzi Anteckiej to poradnik w formie e-booka o tym, jak zmienić nasze podejście do jedzenia warzyw. To również ponad 30 przepisów od wspaniałych "warzywnych" specjalistek, w tym moich przepisów. Warzywnego e-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book to istne kompendium wiedzy o żelazie w diecie dziecka stworzone przez dietetyczkę Zuzię Antecką. To także niemal 50 przepisów, w tym 20 wegańskich, które z przyjemnością dla was spisałam. Fe-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

O mnie

O mnie

Asja Michnicka

Mam na imię Asja. Jestem mamą, pedagożką, trenerką grup wsparcia, promotorką karmienia piersią, aktywistką. Na co dzień towarzyszę dzieciom w jednej ze szkół demokratycznych. Lubię rodzicielstwo bliskości, minimalizm, empatyczną komunikację, bycie tu i teraz. Bliskie jest mi podejście less waste. Gotuję wegańsko i tym dzieliłam się tu, na blogu "Mama na roślinach".

Obecnie blog jest w zawieszeniu, ale z całej jego dobroci i zasobów można korzystać!

Popularne wpisy

  • Czekoladowe muffiny (wegańskie!)

    14 lipca 2017
  • Szybki i prosty śniadaniowy mus z kaszy jaglanej

    11 listopada 2016
  • BLW: ciasteczka z ciecierzycy

    8 września 2019
  • BLW: fasolowe gofry

    29 kwietnia 2019
  • Pieluchy wielorazowe – jak zacząć?

    14 kwietnia 2019
  • BLW: karobowe gofry z ciecierzycy

    4 maja 2019
  • BLW: pieczone placuszki z resztek owsianki

    13 maja 2018
  • Najlepszy śniadaniowy koktajl: banany i awokado!

    20 lutego 2018
  • 30 roślinnych źródeł wapnia, o których warto pamiętać

    10 lipca 2017
  • Jak prać pieluszki wielorazowe? Pranie, suszenie, stripping i odtłuszczanie

    14 lutego 2019

@2017 Mama na roślinach


Back To Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij