Na wytrawne śniadanie, u nas z dodatkiem pomidorków i jogurtu sojowego z prostym składem (my kupujemy w Lidlu, firmy Joya). Jeśli została wam soczewica czerwona z gotowania, będą idealne!
Placuszki soczewicowe
350 gramów ugotowanej do miękkości czerwonej soczewicy
250 gramów mąki orkiszowej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
ulubione przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, oregano)
woda do konsystencji
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Ciasto musi się wygodnie nakładać łyżką na patelnię. Odstawiam na 15 minut. Smażę bez tłuszczu na patelni do zarumienienia. Podaję w towarzystwie warzyw pełnych witaminy C (pomidorki, papryka, szparagi) i z jogurtem sojowym.
Smacznego!