Bardziej deser niż poranna kawa, choć w tej roli również sprawdzi się świetnie, szczególnie teraz, kiedy każdy poranek może być sporym wyzwaniem. Idealna wieczorną porą, najlepiej w towarzystwie dobrego ciasta. Dyniowa, pikantna kawa z dodatkiem masła orzechowego!
Kolejną jesień ubolewamy nad tym, że kawiarniane Pumpkin Spice Latte nie jest niestety wegańskie − głównie chodzi o skład syropu. Nic jednak straconego! Dyniową, pikantną latte możesz przygotować w domu − różni się smakiem (podobno, nigdy nie próbowałam tej sławnej ze Starbucksa), ale jest totalnie pyszna i warta tego, żeby zaszyć się z nią pod ciepłym kocem, z grzejącym psem lub kotem przy boku i dobrą książką (serialem).
Dyniowa latte
espresso lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżeczki kawy zbożowej
3/4 szklanki mleka roślinnego (ja używam sojowego lub kokosowego)
3-4 łyżki dyniowego musu
3 łyżki syropu klonowego
łyżka masła orzechowego
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki suszonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chili
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Mleko podgrzewam, spieniam, dodaję do niego dyniowy mus i masło orzechowe i dokładnie mieszam. Dodaję przyprawy, syrop klonowy i świeżo zaparzoną kawę. Wszystko dokładnie łączę w garnuszku i przelewam do kubka.
Innym sposobem jest wrzucenie wszystkich składników do blendera i zmiksowanie − tylko mleko musi być gorące. Gotową kawę możesz udekorować bitą śmietaną kokosową lub startą gorzką czekoladą.
Jesień idzie!
Asja
5 komentarzy
[…] Kolejna wegańska opcja na tę jesienną kawę. Ten przepis wyróżnia jeden ciekawy dodatek, masło orzechowe. Ciekaw jestem jak, musi smakować taka kawa z masłem orzechowym, w najbliższym czasie na pewno wypróbuje. Link oczywiście do przepisu jest TUTAJ. […]
Szukam przepisu na Instagramie, a on już na blogu! Asiu, czym można zastąpić syrop klonowy? Miodem (w wersji niewegańskiej)?
W tak gorącym mleku pewnie miód straci swoje właściwości (chyba, że dodasz go jak lekko napój przestygnie), ale można też po prostu dodać cukru trzcinowego albo zwykłego :) każde słodziwo się nada w sumie.
No właśnie nie przepadam ani za syropem, ani za miodem w płynach (a kawa tylko czarna i gorzka, choć lubię eksperymenty) więc chyba po prostu pominę ;)
Mus dyniowy z dyni hokkaido jest lekko słodkawy, masło orzechowe – zależy jakiego użyjesz, ale też jest lekko słodkie, może taka słodycz po prostu ci wystarczy :)