Mama na roślinach
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe
  • O blogu
  • Polityka prywatności
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe

Mama na roślinach

Do piciaNa słodkoRoślinne przepisy

Dyniowa latte z masłem orzechowym

21 września 2017

Bardziej deser niż poranna kawa, choć w tej roli również sprawdzi się świetnie, szczególnie teraz, kiedy każdy poranek może być sporym wyzwaniem. Idealna wieczorną porą, najlepiej w towarzystwie dobrego ciasta. Dyniowa, pikantna kawa z dodatkiem masła orzechowego! 

Kolejną jesień ubolewamy nad tym, że kawiarniane Pumpkin Spice Latte nie jest niestety wegańskie − głównie chodzi o skład syropu. Nic jednak straconego! Dyniową, pikantną latte możesz przygotować w domu − różni się smakiem (podobno, nigdy nie próbowałam tej sławnej ze Starbucksa), ale jest totalnie pyszna i warta tego, żeby zaszyć się z nią pod ciepłym kocem, z grzejącym psem lub kotem przy boku i dobrą książką (serialem).

Dyniowa latte

espresso lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżeczki kawy zbożowej

3/4 szklanki mleka roślinnego (ja używam sojowego lub kokosowego)

3-4 łyżki dyniowego musu

3 łyżki syropu klonowego

łyżka masła orzechowego

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki suszonego imbiru

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta chili

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Dyniowa, pikantna latte z masłem orzechowym – czekałam na ciebie! 💛 Nawet taką jesienią, jaką mamy za oknem, można znaleźć TE chwile 👌🏻☕️ . . . #pumpkin #pumpkinspice #pumpkinspicelatte #vegan #veganlatte #vegancoffee #veganpumpkinspicelatte #dynia #dyniowelatte #dyniowakawa #cookies #vegancookies #vegandrink #plantbased #plantbaseddiet #peanutbutter #masłoorzechowe #chill #goodmood #comfort #comfortfood #comfortdrink 💤

A post shared by Asja (@wildstrawberryblossom) on Sep 21, 2017 at 7:37am PDT

Mleko podgrzewam, spieniam, dodaję do niego dyniowy mus i masło orzechowe i dokładnie mieszam. Dodaję przyprawy, syrop klonowy i świeżo zaparzoną kawę. Wszystko dokładnie łączę w garnuszku i przelewam do kubka.

Innym sposobem jest wrzucenie wszystkich składników do blendera i zmiksowanie − tylko mleko musi być gorące. Gotową kawę możesz udekorować bitą śmietaną kokosową lub startą gorzką czekoladą.

Jesień idzie!

Asja

(Visited 2 729 times, 1 visits today)
Dyniowa latte z masłem orzechowym was last modified: 21 września, 2017 by Asja
dyniowa kawakawamasło orzechowepumpkin spice lattevegan pumpkin spice lattewegańska kawa
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
Asja

previous post
Mus dyniowy (purée z dyni)
next post
Weganka w ciąży, czyli jak nie dać się zwariować „dobrym radom”

Przeczytaj również

Jaglana, wegańska szarlotka

21 listopada 2016

Koktajl z nerkowców i bananów

31 marca 2017

Wegańska mrożona kawa

30 maja 2016

BLW: wegańskie placuszki z kaszy manny raz...

12 kwietnia 2019

Pieczone miętowe falafle z bobu (+ przepis...

3 lipca 2016

Placuszki makowo-cytrynowe

31 stycznia 2017

Jaglane kulki mocy

26 sierpnia 2016

Imbirowe burgery z czerwonej soczewicy i batatów

17 maja 2016

Pietruszkowe, wegańskie muffiny

24 sierpnia 2016

Rozgrzewające warzywne leczo

30 października 2016

5 komentarzy

5 przepisów na dyniowe latte – przegląd internetu - 26 października 2020 at 09:31

[…] Kolejna wegańska opcja na tę jesienną kawę. Ten przepis wyróżnia jeden ciekawy dodatek, masło orzechowe. Ciekaw jestem jak, musi smakować taka kawa z masłem orzechowym, w najbliższym czasie na pewno wypróbuje. Link oczywiście do przepisu jest TUTAJ. […]

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Joanna Magdalena 21 września 2017 at 14:54

Szukam przepisu na Instagramie, a on już na blogu! Asiu, czym można zastąpić syrop klonowy? Miodem (w wersji niewegańskiej)?

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Asja 21 września 2017 at 15:04

W tak gorącym mleku pewnie miód straci swoje właściwości (chyba, że dodasz go jak lekko napój przestygnie), ale można też po prostu dodać cukru trzcinowego albo zwykłego :) każde słodziwo się nada w sumie.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Vienn 21 września 2017 at 15:11

No właśnie nie przepadam ani za syropem, ani za miodem w płynach (a kawa tylko czarna i gorzka, choć lubię eksperymenty) więc chyba po prostu pominę ;)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Asja 21 września 2017 at 15:26

Mus dyniowy z dyni hokkaido jest lekko słodkawy, masło orzechowe – zależy jakiego użyjesz, ale też jest lekko słodkie, może taka słodycz po prostu ci wystarczy :)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć

Leave a Comment Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

Jeśli szukasz sezonowych wegańskich przepisów dla całej rodziny - ten e-book pełen pysznych smacznych i sycących przepisów z letnich owoców i warzyw jest dla ciebie! Ostatni z serii SMART VEGAN Roślinne BLW do złapania tutaj.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

Kontynuacja pierwszego e-booka z serii Roślinne BLW - tym razem z przepisami sezonowymi na jesień i zimę.

ROŚLINNE BLW jesień/zima można kupić tutaj

E-BOOK ROŚLINNE BLW

E-BOOK ROŚLINNE BLW

Jeśli szukasz wegańskich przepisów dla całej rodziny, chcesz gotować to samo dla niemowlaka lub małego dziecka i dla siebie #jemytosamo - ale brakuje ci pomysłów lub wiedzy albo... czasu - ten e-book jest dla ciebie! Zebrałam w nim ponad 60 przepisów na dania bez jajek, mleka i mięsa, dobre od początku rozszerzania diety dziecka.

ROŚLINNE BLW można kupić tutaj

Moja książka

Moja książka

"Mama na roślinach" to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. To także niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy, nie tylko dla mam. "Mamę na roślinach" można kupić na przykład tutaj.

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła jedzenia warzyw Zuzi Anteckiej to poradnik w formie e-booka o tym, jak zmienić nasze podejście do jedzenia warzyw. To również ponad 30 przepisów od wspaniałych "warzywnych" specjalistek, w tym moich przepisów. Warzywnego e-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book to istne kompendium wiedzy o żelazie w diecie dziecka stworzone przez dietetyczkę Zuzię Antecką. To także niemal 50 przepisów, w tym 20 wegańskich, które z przyjemnością dla was spisałam. Fe-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

O mnie

O mnie

Asja Michnicka

Mam na imię Asja. Jestem mamą, pedagożką, trenerką, promotorką karmienia piersią, animatorką działań twórczych i aktywistką. Lubię rodzicielstwo bliskości, minimalizm, empatyczną komunikację, bycie tu i teraz. Bliskie jest mi podejście less waste. Gotuję wegańsko i tym dzieliłam się tu, na blogu "Mama na roślinach".

Obecnie blog jest w zawieszeniu, ale z całej jego dobroci i zasobów można korzystać!

Popularne wpisy

  • 30 roślinnych źródeł wapnia, o których warto pamiętać

    10 lipca 2017
  • Czekoladowe muffiny (wegańskie!)

    14 lipca 2017
  • BLW: resztkowe placuszki z serka wiejskiego

    13 listopada 2019
  • Najlepszy śniadaniowy koktajl: banany i awokado!

    20 lutego 2018
  • BLW: gofry marchewkowo-orkiszowe (wegańskie)

    27 kwietnia 2019
  • BLW: fasolowe gofry

    29 kwietnia 2019
  • BLW: najprostsze gofry wegańskie

    29 grudnia 2020
  • BLW: ciasteczka z ciecierzycy

    8 września 2019
  • BLW: wegańskie placuszki z kaszy manny raz jeszcze – z bananem i masłem orzechowym

    12 kwietnia 2019
  • 5 najlepszych dwuskładnikowych past do chleba

    23 marca 2018

@2017 Mama na roślinach


Back To Top