Stało się. W naszym domu pojawiła się gofrownica! I choć wzbraniałam się jakiś czas, bo nie lubię trzymać sprzętów, których nie używam (widzicie, ja przeczuwałam, że to będzie zbierało kurz), to teraz jestem totalnie zachwycona i na pewno od dziś będzie sporo przepisów na wegańskie gofry. Na pierwszy ogień poszły marchewkowe – proste i pyszne.
Gofry marchewkowo-orkiszowe:
duża marchewka (lub dwie małe)
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szklanka mleka roślinnego
1/4 szklanki oleju (może być rzepakowy)
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Marchewkę ścieramy na tarce drobno. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy dokładnie. Gofrownicę przecieramy olejem, na przykład kokosowym, i smażymy gofry kilka minut, aż będą rumiane.
Smacznego!