Na kanapkę, do świeżych warzyw pokrojonych w słupki lub jako dodatek do obiadu − lekka, prosta i pyszna pomidorowo-bazyliowa pasta z cieciorki!
Pomidorowa pasta z ciecierzycy
szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 dojrzałe pomidory
1-2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
płatki chili
czarnuszka
pieprz
Ugotowaną cieciorkę blenduję razem z pomidorami (ze skórką, ale możesz też pozbyć się skórki parząc wcześniej pomidory), oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią oraz przyprawami − pieprzem i płatkami chili. Po zblendowaniu dodaję czarnuszkę i mieszam pastę drewnianą łyżką.
Jeśli pasta wyjdzie zbyt rzadka, a to zależy głównie od tego, jak soczystych pomidorów użyjesz − dodaj więcej ciecierzycy.
Na zdrowie!
Asja
(Visited 2 288 times, 1 visits today)