Nie umiem bez kawy. Ale też nie piję jej dużo − lubię celebrować picie kawy i rzadko jest to zwykła czarna kawa. Często dodaję ulubione przyprawy, różne roślinne mleka (choć zawsze wracam do kokosowego) czy zdrowsze słodziwa. Latem głównie piję mrożoną wersję kawy, którą uwielbiam − mocno zmiksowaną, z delikatną pianką (to zasługa oleju kokosowego), aromatyczną (to cynamon, kardamon i wanilia!) ♥
Wegańska kawa mrożona
filiżanka espresso (lub 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
pół szklanki zimnej wody
1,5 szklanki mleka roślinnego (ja używam napoju kokosowego)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
cynamon
mielony kardamon
odrobina wanilii
kostki lodu
Kawę, wodę, mleko roślinne, olej kokosowy i syrop klonowy oraz przyprawy blenduję, aż pojawi się pianka. Na koniec dodaję kostki lodu lub pokruszony lód. Z podanych składników wychodzą dwie pyszne kawy, idealne na upały! ♥