Roślinny śniadaniowy klasyk, a jednak są osoby, które dziwią się, że coś takiego można przygotować i nie znają przepisu na najlepszy zamiennik jajecznicy − tofucznicę ♥ Tofucznicę jem dość często i przyrządzaną na różne sposoby. Ta przygotowana z wędzonego tofu jest jednak wyjątkowa, a z dodatkiem pieczarek bardzo aromatyczna, sycąca i pyszna. Smacznego!
Wędzona tofucznica z pieczarkami (2 porcje)
duża kostka wędzonego tofu (300 g) lub 2 mniejsze (ok. 160-180 g)
8-10 pieczarek
cebula biała
łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
łyżka płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki płatków chili
łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
pieprz
sól
czarnuszka
Kostkę tofu kruszę, cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucam cebulę, a kiedy się zarumieni dorzucam pokruszone tofu i pieczarki. Smażę przez chwilę i dodaję kurkumę, słodką paprykę wędzoną, płatki drożdżowe, kilka płatków chili oraz szczyptę soli. Całość podsmażam jeszcze przez 3-5 minut. Doprawiam pieprzem, a na wierzch sypię czarnuszkę. Gotowe!
Na zdrowie ♥
A.