Mama na roślinach
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe
  • O blogu
  • Polityka prywatności
  • Roślinne przepisy
    • All Do picia Kolacja Na słodko Obiad Śniadanie
      BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Do picia

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Do picia

      Malinowy koktajl z cieciorką

      29 maja 2019

      Do picia

      Orzechowo-bananowy koktajl z ciecierzycą

      7 kwietnia 2019

      Do picia

      Bomba żelaza: wiśniowy koktajl z czerwoną fasolą

      22 marca 2019

      Kolacja

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Kolacja

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Kolacja

      BLW: chrupiące orzechowe tosty francuskie (wegetariańskie)

      13 grudnia 2019

      Kolacja

      BLW: wytrawne placuszki z kaszy gryczanej

      15 września 2019

      Na słodko

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik mango z jagodami

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      Jagielnik malinowy

      17 stycznia 2021

      Na słodko

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Obiad

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      Obiad

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Obiad

      Szpinakowy sos pełen dobra: z wędzonym tofu,…

      10 maja 2020

      Obiad

      BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i…

      22 kwietnia 2019

      Śniadanie

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      Śniadanie

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      Śniadanie

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

      Śniadanie

      Jaglanka idealna

      2 września 2020

  • BLW i rozszerzanie diety
    • BLW i rozszerzanie diety

      Afrykańska zupa pomidorowa z masłem orzechowym (PRZEPIS…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: gofry ziemniaczane (przepis z e-booka SMART…

      29 września 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: koktajl-mus jabłkowo-ciecierzycowy

      17 stycznia 2021

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: najprostsze gofry wegańskie

      29 grudnia 2020

      BLW i rozszerzanie diety

      BLW: jesienne muffinki bez cukru (wegetariańskie)

      15 października 2020

  • Ciąża
    • All Dobry poród. Opowieści porodowe
      Ciąża

      Będę karmiła piersią

      28 listopada 2019

      Ciąża

      Mleczne opowieści – oddaję wam moją przestrzeń

      16 sierpnia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część szósta

      21 stycznia 2019

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część piąta

      27 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część czwarta

      2 kwietnia 2018

      Dobry poród. Opowieści porodowe

      Dobry poród. Opowieści porodowe, część trzecia

      7 marca 2018

  • Karmienie piersią
  • Pieluchy wielorazowe

Mama na roślinach

BLW i rozszerzanie diety

BLW: hummus na kilka sposobów + jak ugotować ciecierzycę + jak zrobić domowe tahini

17 kwietnia 2018

Hummus bez soli to jednak wyzwanie. Jak nie przepadam za solą i unikam jej tam, gdzie się da, tak jednak niesolony hummus wydawał mi się niezjadliwy. A okazało się, że dość, że zjadliwy, to jeszcze pyszny, a i niemowlakowi fajnie się go rozmazywało!

Nie mogłam się doczekać, aż zaproponuję Konikowi hummus − w sumie to dziwne, że na drugie nie ma „hummus”, bo w ciąży zajadałam się pastą z cieciorki i falafelami niemal codziennie. Dobry hummus to ten wyrazisty w smaku. Z dobrej jakości tahini, sokiem z cytryny, świeżym czosnkiem… na fajnym, razowym chlebie, z ogórkiem kiszonym (każdy ma swoje ulubione dodatki!).

Dobry hummus po pierwsze zależy od ciecierzycy. Zupełnie inaczej będzie smakował ten z ciecierzycy ugotowanej, a inaczej ten z ciecierzycy z puszki. Choć strączki puszkowe nie są polecane dla małych dzieci, w sytuacjach kryzysowych (cieciorki jednak nie da się przygotować w 20 minut) można użyć takiej ze słoika. Coraz częściej są dostępne, np. w Lidlu. Najlepsza jednak będzie oczywiście ciecierzyca ugotowana. Jak ugotować ciecierzycę? To w sumie nic trudnego i wcale nie aż tak pracochłonnego, jak się wydaje. Ciecierzycę przepłukuję na sicie dokładnie wodą, wsypuję do garnka i zalewam wodą (jedna porcja ciecierzycy na około pięć-sześć porcji wody). Zostawiam na ok. 10-12 godzin, najlepiej na całą noc, ale jeśli poleży dłużej w wodzie, nic się nie stanie. Po 10-12 godzinach można wymienić wodę i dalej moczyć. Namoczoną ciecierzycę przed gotowaniem ponownie płukam, a następnie zalewam wodą tak, aby cieciorka była zupełnie pod wodą. Gotuję na średnim, a gdy zacznie się gotować, małym ogniu do miękkości. Na ogół zajmuje to ok. 40-60 minut. Po prostu sprawdzam, czy już jest gotowa do zjedzenia. Nie używam soli, sody ani innych dodatków. Tak ugotowana cieciorka ma po prostu smak… cieciorki i jest pyszna.

Po drugie, dobry hummus zależy od tahini, czyli pasty sezamowej. Tutaj częściej stawiam na kupne, bo mają całkiem dobre składy, np. 100 procent sezamu (prażonego). Domowe może wyjść lekko gorzkie, choć niekoniecznie. Jak zrobić domowe tahini? Potrzebujemy szklankę ziarenek sezamu, które podprażamy na suchej patelni. Uwaga, łatwo przegiąć i wtedy sezam będzie gorzki, a to zepsuje nam całą pastę. Ogólnie tahini jest lekko gorzkie, ale nie aż tak. Czekamy, aż  sezam trochę ostygnie i wrzucamy do naczynia blendera. Miksujemy na gładką masę, choć może to chwilę zająć, co jakiś czas zbierając nożem sezam ze ścianek blendera. Gotowe!

Kiedy mamy już cieciorkę i tahini, możemy zrobić hummus idealny. Idealny dla niemowlaka, bo bez soli.

Przepis podstawowy na hummus:

szklanka ugotowanej ciecierzycy

1/3 szklanki tahini

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sok z ćwiartki cytryny

pół ząbka lub cały ząbek czosnku

zimna woda

Ciecierzycę, tahini, oliwę, sok z cytryny i czosnek wrzucam do naczynia blendera i miksuję na gładko, wlewając powoli zimną wodę, aż konsystencja pasty będzie idealna. Hummus po jakimś czasie w lodówce zgęstnieje, więc może być trochę bardziej rzadki przy miksowaniu.

Razowy chleb z prostym składem, hummus i papryka, ugotowana lekko na parze.

Jeśli chodzi o proporcje, tak naprawdę zobaczycie, jakie smaki wam odpowiadają. Jedni lubią hummus z większą ilością tahini, jak ja, inni z przewagą cieciorki. Dla jednych pół ząbka czosnku będzie w porządku, dla innych dwa ząbki. Warto poeksperymentować ze smakiem. Mój hummus za każdym razem wychodzi inny, bo zawsze robię „na smak” i „na oko”.

Hummus jest idealny na kanapki, jako dip do warzyw pokrojonych w słupki (marchewki, papryki, selera naciowego, frytek z ziemniaka lub batata − mogą być uparowane). Po dodaniu kawałka pieczonego buraka, hummus będzie buraczany, po dodaniu natki pietruszki − pietruszkowy. Możecie skorzystać z tych przepisów: hummus dyniowy (bez soli i ostrych przypraw, chyba że już wasze maluchy je jedzą), hummus limonkowy z awokado (minus sól), hummus pomidorowy (płatki chili można zamienić na paprykę, a czarnuszkę zmielić przed podaniem).

Hummus to genialne źródło żelaza, a dodatek soku z cytryny (witamina C!) super podbija jego wchłanianie. Kanapki z razowego pieczywa (żelazo) z hummusem i kawałkami czerwonej papryki (witamina C) to już w ogóle śniadanie-bajka.

Smacznego!

(Visited 7 897 times, 2 visits today)
BLW: hummus na kilka sposobów + jak ugotować ciecierzycę + jak zrobić domowe tahini was last modified: Kwiecień 29th, 2018 by Asja
6 miesięcyblwbobas lubi wybórciecierzycacieciorkahummustahini
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Asja

previous post
BLW: kotleciki jaglano-marchewkowe
next post
Jak ubrać siebie i dziecko do chusty?

Przeczytaj również

BLW: słodkie placuszki owsiane z mąką gryczaną...

2 maja 2018

BLW: omlet z mąki z ciecierzycy –...

6 maja 2018

BLW: tofucznica z pomidorami

13 maja 2018

„Moje dziecko nie chce jeść warzyw”

19 sierpnia 2019

Zupa i BLW. Czy dzieci BLW jedzą...

27 lutego 2019

BLW: brokułowy omlet z ciecierzycy

6 maja 2018

BLW: proste marchewkowe placuszki (wegańskie)

1 sierpnia 2020

BLW: „kluseczki” jaglane z jabłkiem, gruszką i...

29 kwietnia 2018

BLW: placuszki hummusowe (wegetariańskie)

1 marca 2019

BLW: fasolowe gofry

29 kwietnia 2019

Leave a Comment Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

E-BOOK ROŚLINNE BLW 3 – lato

Jeśli szukasz sezonowych wegańskich przepisów dla całej rodziny - ten e-book pełen pysznych smacznych i sycących przepisów z letnich owoców i warzyw jest dla ciebie! Ostatni z serii SMART VEGAN Roślinne BLW do złapania tutaj.

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

E-BOOK ROŚLINNE BLW 2 – jesień/zima

Kontynuacja pierwszego e-booka z serii Roślinne BLW - tym razem z przepisami sezonowymi na jesień i zimę.

ROŚLINNE BLW jesień/zima można kupić tutaj

E-BOOK ROŚLINNE BLW

E-BOOK ROŚLINNE BLW

Jeśli szukasz wegańskich przepisów dla całej rodziny, chcesz gotować to samo dla niemowlaka lub małego dziecka i dla siebie #jemytosamo - ale brakuje ci pomysłów lub wiedzy albo... czasu - ten e-book jest dla ciebie! Zebrałam w nim ponad 60 przepisów na dania bez jajek, mleka i mięsa, dobre od początku rozszerzania diety dziecka.

ROŚLINNE BLW można kupić tutaj

Moja książka

Moja książka

"Mama na roślinach" to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. To także niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy, nie tylko dla mam. "Mamę na roślinach" można kupić na przykład tutaj.

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła Jedzenia Warzyw

Szkoła jedzenia warzyw Zuzi Anteckiej to poradnik w formie e-booka o tym, jak zmienić nasze podejście do jedzenia warzyw. To również ponad 30 przepisów od wspaniałych "warzywnych" specjalistek, w tym moich przepisów. Warzywnego e-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book – żelazne menu dla twojego dziecka

Fe-book to istne kompendium wiedzy o żelazie w diecie dziecka stworzone przez dietetyczkę Zuzię Antecką. To także niemal 50 przepisów, w tym 20 wegańskich, które z przyjemnością dla was spisałam. Fe-booka można kupić na stronie Zuzi, Szpinak robi bleee.

O mnie

O mnie

Asja Michnicka

Mam na imię Asja. Jestem mamą, pedagożką, trenerką, promotorką karmienia piersią, animatorką działań twórczych i aktywistką. Lubię rodzicielstwo bliskości, minimalizm, empatyczną komunikację, bycie tu i teraz. Bliskie jest mi podejście less waste. Gotuję wegańsko i tym dzieliłam się tu, na blogu "Mama na roślinach".

Obecnie blog jest w zawieszeniu, ale z całej jego dobroci i zasobów można korzystać!

Popularne wpisy

  • BLW: wegańskie placuszki z kaszy manny raz jeszcze – z bananem i masłem orzechowym

    12 kwietnia 2019
  • Czekoladowe muffiny (wegańskie!)

    14 lipca 2017
  • Prażone kasztany

    13 listopada 2016
  • Szybki i prosty śniadaniowy mus z kaszy jaglanej

    11 listopada 2016
  • Pieluchy wielorazowe – jak zacząć?

    14 kwietnia 2019
  • 30 roślinnych źródeł wapnia, o których warto pamiętać

    10 lipca 2017
  • BLW: pieczone kotlety z cukinii (wegetariańskie) i ziemniaki w mące z cieciorki

    22 kwietnia 2019
  • BLW: hummus na kilka sposobów + jak ugotować ciecierzycę + jak zrobić domowe tahini

    17 kwietnia 2018
  • Smażony brązowy ryż z warzywami

    15 kwietnia 2016
  • BLW: ciasteczka z ciecierzycy

    8 września 2019

@2017 Mama na roślinach


Back To Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij