Najprostsze placuszki, które zawsze wychodzą, robi się je superszybko i smakują i niemowlakom, i dorosłym. Owsiane placuszki z bananem − klasyka!
Owsiane placuszki:
2 dojrzałe, duże banany
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
2/3 szklanki wody
1/3 szklanki mleka sojowego (może też być cała szklanka wody lub cała szklanka mleka roślinnego)
łyżka siemienia lnianego
2 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Placuszki smażę na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu lub z odrobiną tłuszczu (kroplę oleju rozsmarowaną ręcznikiem papierowym po patelni), aż się zarumienią.
Placuszki proponuję z owocem pełnym witaminy C, np. z kiwi, pomarańczą, truskawkami.
Smacznego!
(Visited 17 061 times, 5 visits today)