Jeśli po śniadaniu zostanie wam trochę owsianki, możecie wyczarować z nich placuszki, idealne do zapakowania w teren!
Placuszki z owsianki
ugotowana owsianka
gruszka
jabłko
2-3 świeże daktyle
mąka pełnoziarnista (lub inna: orkiszowa, jaglana, gryczana) do konsystencji
Owsiankę miksuję z obraną gruszką i jabłkiem, daktylami i dodaję tyle mąki, żeby ciasto dało się z łatwością nakładać łyżką na blachę lub patelnię (placuszki można też usmażyć na odrobinie oleju). Nakładam masę na papier do pieczenia (można przeciągnąć papier olejem kokosowym) i piekę w 160-180°C przez ok. 15-20 minut, aż się zarumienią. Placuszki po upieczeniu są dość miękkie, ale gdy ostygną, bez problemu da się je wziąć w rękę.
Zamiast jabłka i gruszki można dodać same jabłka, same gruszki albo banana.
Smacznego!