Przepisów na gofry macie tu dużo. Z fasolą, z tofu, karobowe, marchewkowe. Uwielbiam to, że mogę dodać do ciasta wszystko, co mi się wymyśli (kluczem do sukcesu jest dobra gofrownica!). Ale tym razem chciałam wam podać przepis na totalnie klasyczne i podstawowe gofry, które u nas często spełniają rolę „pieczywa” – świetnie nadają się do humusu, innych past warzywnych, ale też dżemu czy kokosowej bitej śmietany z owocami.
Łapcie przepis na najprostsze gofry!
Gofry wegańskie
szklanka mąki
2-3 łyżki oliwy
napój roślinny – do konsystencji gęstej śmietany
Wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie, powoli dodając napój roślinny, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Nagrzewamy gofrownicę i lejemy ciasto na rozgrzaną płytę. W zależności od tego, jaki mamy sprzęt, pieczemy gofry przez kilka minut.
Do gofrów wegańskich najlepiej sprawdza się gofrownica o dużej mocy – powyżej 1200 W.
Mąki w przepisie możecie dowolnie modyfikować – dobrym pomysłem będzie na przykład dodanie pół na pół mąki z ciecierzycy lub soczewicy. Wtedy gofry będą pełne żelaza.
Dajcie znać, jak u was gofrowe szaleństwo – z czym podajecie gofry, w czym je robicie, jakie są wasze ulubione. Poinspirujmy się!
2 komentarze
Ma znaczenie czy mieszam łyżką czy w malakserze?
Właśnie czekam na gofrownice, ale będzie dopiero w poniedziałek. Zbierałam się długo, bo zastanawiałam się czy kupić samą czy taką 3w1 i, ostatecznie, padło na drugą opcję. Sprawdzimy czy 1200 wystarczy 😁 liczyłam, że nowy rok zaczniemy od gofrów 😉