Kolejny sprawdzony przepis… ale staram się spisywać tu wszystkie podobne klasyki – te w końcu najlepiej smakują. Moje dziecko jest ogromnym fanem tych placuszków, a dla mnie to dobry sposób na resztki – bo opakowanie serka wiejskiego nigdy nie jest zjadane w całości. Tak więc nie sugerujcie się dokładnie ilością serka w przepisie, bo niedojedzony kubeczek też się nada!
Placuszki z serkiem wiejskim
opakowanie serka wiejskiego (mniej lub więcej)
pół szklanki mąki pszennej, orkiszowej lub owsianej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
4-5 daktyli (suszonych lub świeżych) lub łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
Jeśli w przepisie używamy daktyli suszonych, zalewamy je gorąca wodą i po kilku minutach odcedzamy i blendujemy na gładko. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dolej odrobinę mleka lub wody. Placuszki smażymy na suchej patelni lub przeciągniętej oliwą z oliwek, aż się zarumienią.
Smacznego!