Mus, nazywany też „wegańskim budyniem”, ostatnio często gości u nas porankami. Bardzo sycący, dający energię, superzdrowy, a do tego pyszny. To w zasadzie wszystko, czego oczekuję od śniadania! ♥
Przepis podstawowy na budyń jaglany:
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pół szklanki wybranych owoców (bananów, malin, truskawek, jagód, mango, jabłek) lub warzyw (np. uprzednio upieczonej dyni z dodatkiem aromatycznych przypraw)
mleko roślinne
kilka świeżych daktyli
przyprawy (kardamon, cynamon, mielone goździki)
Kaszę jaglaną gotuję do miękkości w mleku roślinnym z dodatkiem wybranych przypraw. Po ostudzeniu miksuję ją z owocami lub warzywami wraz ze świeżymi daktylami, przyprawami i odrobiną mleka roślinnego. Mus smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ulubione połączenia:
Kasza jaglana + gruszka + banan + 1/3 łyżeczki kardamonu + 3 świeże daktyle + napój kokosowy = ♥
Kasza jaglana + pół szklanki dyni hokkaido pieczonej z cynamonem + łyżeczka suszonego imbiru + 3 świeże daktyle + napój sojowy o smaku waniliowym = ♥
Kasza jaglana + banan + łyżeczka kakao + 3 świeże daktyle + odrobina chili + napój kokosowy o smaku czekoladowym = ♥
Kasza jaglana + maliny (mogą być mrożone) + kilka listków świeżej mięty + 3 świeże daktyle + napój ryżowy = ♥
Mogłabym tak długo! Smacznego!
Asja
1 comment
brzmi przepysznie- dzięki tobie mam przepis na sobotnie śniadanie i kolacje oraz niedzielne śniadanie i kolacje :D:D a tak miałam ochotę na coś słodkiego ;D